Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terriër

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshondje van de Monniken uit Tibet, maar ook herdershondje.

Beknopte geschiedenis

De eerste Tibetaanse Terriërs werden in de jaren ’20 van de vorige eeuw door dr. Agnes Greig vanuit Tibet naar Groot-Brittannië gebracht (zij is verantwoordelijk voor het importeren van enige Tibetaanse Terriërs). Deze honden, die door een Tibetaans echtpaar aan dr. Greig werden geschonken, vormden de grondslag van de beroemde Lamleh lijn. De achtergrond van deze lijn moet worden gezocht bij honden die in Tibet van kloosters afkomstig waren en bij honden die in Tibet bij de kudden werkten. De exemplaren uit de Lamleh lijn worden getypeerd door een warrelig uiterlijk, dat is gebaseerd op een overvloedige gegolfde vacht. In de loop van de jaren werden er meer honden naar Groot-Brittannië en naar diverse andere Europese landen geïmporteerd.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-209)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Stevig, middelgroot, langharig, in het algemeen vierkant gebouwd, vastberaden uitdrukking.De Tibetaanse Terrier waren geschenken voor de monniken. De vacht moet goed onderhouden worden anders gaat het klitten. Hij heeft een omgekeerd schaargebit.

Huidig uiterlijk

Typisch kenmerk zijn de grote voeten en dubbele vacht, bij sommige hondjes verdwijnt dit helaas te wensen over door het gebrek aan onderhoud.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, goed karakter. Trouwe gezelschapshond met vele innemende manieren. Vriendelijk, waakzaam, intelligent en speels, noch fel noch strijdlustig. Afstandelijk tegenover vreemden.De Tibetaan is niet gemaakt om geïsoleerd in een kennel te leven, achteraan de tuin. Om zich volledig te kunnen ontplooien heeft de Tibetaan een echte familie nodig. Het is een uitermate sociale hond, die erg veel van gezelschap houdt.
Hierdoor zou hij zelfs wel eens wat te veel plaats in het gezin willen innemen. In elk geval maken
onverschillige bazen hem ongelukkig en zij zullen nooit alle kwaliteiten van hun hond ontdekken.

Huidig gedrag

Het moet een stevige hond zijn met een stabiel gedrag.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op diverse oogaandoeningen, HD e.d. en stelt dit verplicht voor de fokdieren.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.