Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Airdale Terriër

Airdale Terriër

Airdale Terriër

Oorspronkelijk doel

De honden werden gebruikt voor de jacht (op otters), marters, bunzings en ander schadelijk wild.

Beknopte geschiedenis

Zijn historie is betrekkelijk kort te noemen. Het ras ontstond in het midden van de 19e eeuw. Hij vindt zijn oorsprong in het Engelse graafschap Yorkshire en voornamelijk in het dal van de Aire, een riviertje dat zich door Yorkshire slingert. Hij dankt zijn naam aan deze streek, maar ook verrichtte hij zijn werk aan de oevers van de Aire waar hij werd ingezet op de jacht naar otters, marters, bunzings en ander schadelijk wild. Hiervoor had men een hond nodig die dapper, sterk en slim was en het werk voor een groot deel onder de grond kon doen om zo het wild op te jagen.
Het waren vooral de jagers en fokkers in Bradford, Bingley, Otley en Shipley die een groot aandeel heb-ben gehad in het ontstaan van de Airedale Terriër. Verondersteld wordt dat zij verschillende rassen hebben gebruikt en het is aannemelijk dat de Otterhound, de Harrier, de Bullterriër en andere terriër-rassen een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Airedale-ras.
De “Koning der Terriërs” wordt hij door zijn liefhebbers genoemd. Hij is vergeleken met de andere ter-riërs groot, statig en waardig.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -007)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De grootste van de terriërrassen. Een gespierde, actieve, vrij compacte hond zonder tekenen van hoogbenigheid of buitensporige lichaamslengte.Het uiterlijk is dat van een geharde terriër. Niet overdreven sierlijk maar zeer ook niet lomp. Hij heeft een weersbestendige harde vacht. De vacht verhaart niet maar dode haren worden door pluk-ken verwijderd.

Huidig uiterlijk

Het huidige uiterlijk van de Airedale Terrier is niet zo veel anders dan het vroeger was als men onder de beharing kijkt. De getrimde en ongeremde versie van de verschijning van de Airedale is een wereld van ver-schil, maar nog steeds is een harde beharing gewenst.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vastberaden uitdrukking, snel in beweging, altijd alert. Het karakter wordt gekenmerkt en onder-streept door de uitdrukking van de ogen, de ma-nier waarop de oren worden gedragen en de rechtopstaande houding van de staart.
Open en vertrouwend, vriendelijk, moedig en in-telligent. Altijd waakzaam, niet agressief, maar onbevreesd.
De Airedale Terrier is geharde en onbevreesde hond. Zijn werk als ongedierte-bestrijder van ver-vaarlijke tegenstanders vroeg daar ook om. Hij is echter ook lief en aanhankelijk.

Huidig gedrag

De Airedale heeft een consequente opvoeding nodig maar is dan een fijne gezinshond. Dit ras wordt ook ingezet als politiehond en is geschikt voor hondensport.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op HD, maar er komt ook voor ED en Hypothyroïdie in zeldzame gevallen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.