Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Kaukasische Ovcharka

Kaukasische Ovcharka

Kaukasische Ovcharka

Oorspronkelijk doel

Waakhond

Beknopte geschiedenis

Het ontstaan van de Kaukasische Ovcharka ligt waarschijnlijk in Tibet. En vanuit Tibet zijn de honden met nomaden naar hun tegenwoordige land van herkomst -Rusland- vervoerd. In Rusland hebben deze honden hun ware aard kunnen ontwikkelen en wel als hoeder en bewaker van de kudden. De kudden moesten beschermd worden tegen wolven, beren en mensen die de kudde schade wilden toebrengen. De hond moest dit samen met andere honden doen, zonder inmenging van de herder want de herder bracht zijn kudde en de honden naar de weide en liet de honden alleen met de kudde gedurende ongeveer een half jaar. Om de kudde tegen gevaren te beschermen moesten de honden bovenal moedig en betrouwbaar zijn en in staat zijn zichzelf en de kudde in leven te houden.

VroegerNu


Geen oude afbeelding beschikbaar

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-328)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Kaukaische Herder is een harmonieus gebouwde, grote, sterke hond met veel botten en krachtige spieren, van licht rechthoekige lichaamsvorm. De geslachtskenmerken zijn goed ontwikkeld. Reuen zijn mannelijk met goed gedefinieerde schoft en een groter hoofd vergeleken met de teven. Ze zijn ook massiever, groter en vaak korter van lichaamsbouw dan de teven. Bij honden van de langharige variëteit hebben de reuen duidelijk gedefinieerde manen.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De essentie is evenwichtig, actief, zelfverzekerd, onbevreesd en onafhankelijk. De Kaukasische herdershond is aanhankelijk en zijn meester ondergeschikt; hij is een uitstekende waakhond.

Huidig gedrag

Van de Ovcharka soorten is de Kaukaas degene bij wie de eventuele toekomstige eigenaar het meest rekening moet houden met zijn karakter. Aangezien deze honden het vele jaren “op eigen houtje” moesten redden hebben zij een zeer sterke zelfstandigheid ontwikkeld, die bij het tonen van enige zwakte van de baas direct de overhand krijgt. Deze honden hebben een baas nodig met een grote stabiliteit en sterk karakter. Buiten deze eigenschappen van de baas moet deze er ook rekening mee houden dat de honden een goede opvoeding en socialisatie nodig hebben, waarbij de socialisatie voortdurend onderhouden moet worden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op HD.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.