Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Dunker

Dunker

Dunker

Oorspronkelijk doel

Jachthond, lopende hond, speciaal op haas.

Beknopte geschiedenis

De Noorse lopende hond is vernoemd naar de Noorse kapitein Wilhelm Conrad Dunker, die dit ras heeft gecreëerd door het te kruisen met verschillende zweethondenrassen in de eerste helft van de 19e Eeuw. De groep lopende honden in provincie was groot en omvatte hazenhonden uit het hele land. Een karakteristiek kenmerk van Noorse lopende honden is altijd de blauwgevlekte (merle) vachtkleur en de glasogen ogen geweest, hoewel de standaard ook anderen kleuren toestond. Tijdens de 2e wereldoorlog daalde het aantal honden sterk, maar na de oorlog tot in de jaren 70 nam de interesse aanzienlijk toe waarna het later weer afnam. In de jaren 80 was het ras erg homogeen met uitmuntende jachtvaardigheden. Echter, vanwege te inteelt waren de meeste honden te nauw verwant, daarom werden er verschillende inkruisingen gedaan. Nadat dit uiteindelijk werd goedgekeurd betekende dit een veel betere genetische diversiteit en gezondheid voor het ras, waarbij nog steeds de typische en positieve eigenschappen behouden bleven.
Helaas is de populatie nog steeds laag.

VroegerNu

FCI rasstandaard

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-203)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgroot. Duidelijk rechthoekig en krachtig gebouwd, maar zonder zwaar te lijken.
Moet de indruk van doorzettingsvermogen wekken.
Hond die functioneel gebouwd moet zijn en geschikt om lange afstanden te lopen. Zijn lichaamsbouw dient dan ook overeenkomstig te zijn.

Huidig uiterlijk

De Dunker is zeer robuust en in staat om zich aan alle soorten weer en terrein aan te passen. Hij is eerder een langeafstandsloper dan een sprinter. Hij jaagt op haas. Dit ras vraagt dan ook voldoende ruimte en lichaamsbeweging.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Noorse lopende hond wordt beschouwd als de geharde en stevige zweethond uit oude tijden aangezien, een hond met een uitstekende totaalbeeld. Dit ras wordt gekenmerkt door sterke zenuwen en in het bijzonder door hun sociale verdraagzaamheid en hun vertrouwen. Ze staan bekend om hun succes in jachthonden proeven. Daarom kan men ze goed als een uitstekende combinatie van een jachthond en een gezelschapshond karakteriseren. Vanwege hun goede temperament en open karakter, is dit ras ook gemakkelijk op te voeden.Hoewel de Dunker buiten zijn geboorteland Noorwegen nauwelijks bekend is, is het onder jagers heel geliefd om zijn betrouwbaar gedrag. Ook als waakhond is hij waardevol. Stabiel gedrag vol zelfvertrouwen. Vriendelijke gezelschapshond. Kan heel goed met kinderen, maar hij dient wel goed gesocialiseerd te worden. Ook met honden gaat het goed. Kan een beetje terughoudend zijn, maar ook hier moet er goed gesocialiseerd te worden.

Huidig gedrag

Prima jacht en huishond, vriendelijk voor huisgenoten, opvoeding is belangrijk.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring plaatsvind van gezondheids problemen of erfelijke gebreken. Aandachtspunten zijn; HD, doofheid, en oogproblemen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.