Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

De eerste Afghaanse Windhonden arriveerden in Engeland in de vroege jaren na 1900 en één, genaamd Zardin, won op spectaculaire wijze de Crystal Palace Show te Londen in 1907. Het ras staat ook bekend als Tazi, hierdoor de gelijkenis ondersteunend met een Russisch ras van die naam. Als één der typische windhonden op deze wereld is de Afghaan, die -zoals de naam impliceert- afkomstig is uit de bergen van Afghanistan, een jachthond die wil jagen wanneer hem de gelegenheid wordt gegeven. Heden ten dage ook een glamoureuze showhond die kracht en waardigheid moet combineren met een lange, zijdeachtige vacht maar tevens een oriëntaalse expressie moet tonen.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-228)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Geeft de indruk van kracht en waardigheid in combinatie met snelheid en macht. Het hoofd wordt trots gedragen.De Afghaanse windhond is heden ten dage nog steeds een echte oosterling en een trotse hond die ook nu een combinatie moet zijn van kracht, elegantie en waardigheid zonder overdrijving.

Huidig uiterlijk

Aristocratische waardige hond met een typische oosterse uitdrukking. Prachtige lange zeer bewerkelijke vacht, die bijzonder veel verzorging vereist. Evenredig gebouwd, goed in balans zonder een te overdreven gehoekte achterhand.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De oosterse of oriëntaalse uitdrukking is kenmerkend voor het ras. De Afghaan kijkt naar en door iemand heen. Waardig en gereserveerd met een zekere vurige onstuimigheid.De Afghaanse windhond is nog steeds een trotse en zelfstandige hond.

Huidig gedrag

Het gedrag staat goed beschreven in de rasstandaard en belangrijk is dat de men het oosterse karakter kan waarderen en dat men geen ‘slaafse’ hond hoeft te verwachten. Niet agressief maar als hij wordt aangevallen staat hij zijn mannetje. Hond moet met respect behandeld worden en consequent worden opgevoed maar nimmer met harde hand, dit werkt alleen maar averechts. De Afghaan is niet geschikt voor een gezin met al te jonge kinderen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op verplichte onderzoeken: DCM (Gedilateerde Cardiomyopathie) en ECVO oogonderzoek. En een eenmalige dierenarts verklaring betreffende dat het dier gezond is en niet lijdt aan; aangeboren doofheid of blindheid; hazenlip of gespleten gehemelte; wezenlijke gebitsfouten of kaakafwijkingen; epilepsie; DCM; PRA en erfelijke cataract.

Overig / Aandachtspunten

Een goede verzorging van de vacht is belangrijk en moet men niet onderschatten.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.