Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Briquet Griffon Vendéen

Briquet Griffon Vendéen

Briquet Griffon Vendéen

Oorspronkelijk doel

Lopende hond, gebruikt door jagers met geweer op groot wild. Maar ook vos en haas. Jaagt in een kleine meute.

Beknopte geschiedenis

Het is het enige ras dat de naam “Briquet” heeft behouden, wat “middelgrote hond” betekent. De variatie dateert van vóór de eerste Wereldoorlog door de Comte d’Elva. Het is een harmonieuze en verbeterde reductie van de Grand Griffon Vendéen, gedistingeerd, nogal gedrongen in zijn constructie. Verschillende malen gedecimeerd vanwege oorlogen, verscheen het Briquet-type opnieuw in Fontenay le Comte (Vendée) in 1946. Op dit moment vindt men tal van exemplaren van hoge kwaliteit; een team van Briquets won de Franse trofee op reeën in 1995 en talloze meutes worden losgelaten op wild zwijn.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

RvB
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-019)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote Griffon, ontvankelijk en zeer vastberaden. Tamelijk gedrongen en goed geproportioneerd.Door zijn bouw een functionele hond die wendbaar om aanvallen van het wild te vermijden met een uitstekende neus.
Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd ten opzichte van 100 jaar geleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Goede neus; snelle hond met een mooi basgeluid, weigert dicht struikgewas niet; is zeer wendbaar op ruw terrein, jaagt nogal met neus naar de wind. De Briquet heeft veel initiatief, heeft uithoudingsvermogen en is robuust.Hij is goed in het werken op een koud spoor, bij aanvang van de jacht en bij het drijven. De Briquet is een gepassioneerde jager; het is aan zijn eigenaar om hem goed op te voeden.
Huidig gedrag

Meute hond geliefd onder jagers door vastberadenheid. Maar ook eigenzinnig wat hoort bij het gedrag van een meutehond.

Gezondheid *1

De Griffon Vendéen zijn relatief gezonde rassen, zeker als je het vergelijkt met andere rashonden. Een van de pijlers waarop de gezondheid rust is de selectie van de goede fokdieren. In Frankrijk, maar ook in Scandinavië, waar ze nog veelvuldig voor de jacht worden gebruikt vindt een selectie plaats op basis van jachtkwaliteiten in combinatie met geestelijke en lichamelijke gesteldheid. De vereniging toetst de gezondheid permanent samen met de leden.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.