Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Sealyham Terriër

Sealyham Terriër

Sealyham Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond op Otter, Das en Vos.

Beknopte geschiedenis

De Sealyham is in Wales ontstaan door de wens om inheemse Terriërs te verbeteren om zo een capabele, laag op de benen staande Terriër te krijgen die veel aankon op allerlei gebied. Het moest wel een witte hond worden zodat de jager niet hoefde te twijfelen of hij zijn hond of een prooi voor de loop van het geweer had.
Het is ondoenlijk om aan te geven uit welke honden de Sealyham is voortgekomen. De geschiedenis spreekt onder andere over de Dandie Dinmont, Welsh Corgi, West Highland White, Fox terrier en Basset Hounds. Zelfs de Bulterriër wordt genoemd. Het is meer dan logisch dat ook plaatselijke terriërkruisingen een rol hebben gespeeld.
In bespiegelingen over de totstandkoming van het ras mag de naam van dhr. Edwards nooit ontbreken, zonder hem was de Sealyham nooit geworden tot wat het ras nu is. Hij wilde – zijnde een fervent jager en eigenaar van een immens landgoed – een hond die met iedere vorm van dierlijke indringers (otter, das, vos) korte metten kon maken en de andere jachthonden kon vergezellen.

VroegerNu

HW 1977

Foto: HW Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-074)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Vrije beweging, actief, evenwichtig en van een indrukwekkende substantie in een klein beeld.
Lichaamsbelijning rechthoekig, niet vierkant.
Op en top werkterrier. Gehard en vol jachtpassie. Menig Sealyham is gehavend uit de strijd gekomen maar opgeven? Nooit.

Huidig uiterlijk

Een Sealyham is voorzien van een dubbele vacht, wit, met af en toe aftekeningen in een andere kleur op hoofd en oren. Het is een gestrekte hond, kort op de benen. De Sealyham Terriër heeft een aansprekend voorkomen dat door menigeen wordt gewaardeerd. In 2009 werd een Sealyham Terriër zelfs tot mooiste hond verkozen op Crufts, de meest gerespecteerde hondentententoonstelling ter wereld, meer dan 22.000 honden van honderden rassen waren ingeschreven. De reu “Efbe’s Hidalgo At Goodspice” slaagde erin om alle andere honden achter zich te laten. Een memorabele prestatie voor een ras dat zo weinig voorkomt.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Standvastig, onverschrokken en bekwaam. Opmerkzaam en onbevreesd, maar vriendelijk.In kracht en volharding, oplettendheid en wilskracht munt hij uit. Mits goed opgevoed en met een baas die baas is een heerlijke huishond. Met drie keer per dag een rondje doe je elke hond te kort, een Sealyham zéker!

Huidig gedrag

Een Sealyham is geen Terriër die te allen tijde op zijn of haar strepen staat, weliswaar zijn ze eigenzinnig in de puberteitsfase, maar bij een goede, immer consequente, opvoeding groeien zij uit tot gehoorzame kameraden die het in enige mate op prijs blijven stellen indien ook naar hén wordt geluisterd. In de jaren 80 van de vorige eeuw is er in Nederland zelfs een Sealyham geweest die het qua gehoorzaamheid tot beste GG III hond bracht.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: Primaire lens luxatie DNA onderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.