Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Border Terriër

Border Terriër

Border Terriër

Oorspronkelijk doel

Jacht onder de grond, met name vos en das.

Beknopte geschiedenis

De Border Terrier komt uit het grensgebied tussen Schotland en Engeland en dankt daar zijn naam aan.
In dit onherbergzame gebied had men honden nodig die moedig, gehard, zelfstandig en sociaal waren. Met deze eigenschappen in gedachten is vanuit de daar aanwezige terriers de Border Terrier gefokt. Hij leefde bij de boeren in huis. Daar hield hij het huis en erf vrij van ongedierte. De adel
gebruikte hem voor de jacht op vossen en dassen.

VroegerNu

Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-010)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
In wezen een werkende terrier. Moet in staat zijn een paard te volgen, de borst moet omspanbaar
zijn en zijn huid dik en los en het hoofd goed opgevuld onder de ogen.
Het laten springen van vos en/of das. In geval van nood deze ook kunnen doden. Hij moet hiervoor
onder de grond zijn werk kunnen doen.

Huidig uiterlijk

De Border Terrier is één van de kleinste terrierrassen en één van de minst opvallende. Wie hem bekijkt, valt direct voor zijn innemende otterkopje en glinsterende ogen met pientere blik. Hij heeft een ruwharige vacht die er vrij glad uitziet. De vacht kent vier kleuren: grizzle met tan, blue met tan, rood en tarwekleurig. De laatste twee kleuren zie je vrijwel nooit. In de rasstandaard van de Border Terrier staat geen maat, maar bij een gewicht van 6-10 kilo heeft hij een schofthoogte van 33-38 cm. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 13-14 jaar. Honden van 16 jaar en ouder zijn geen zeldzaamheid. De Border Terrier is voor alles in: een lange wandeling, sporten, maar een avond op de bank of op schoot vindt hij prima.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Combineert levendigheid met moed.Hij moet onder de grond zijn werk doen en niet terugschrikken voor een geduchte tegenstander.
Hij loopt in tegenstelling tot andere terriers mee met de meute en de jagers te paard.

Huidig gedrag

De Border Terrier heeft een moedig, vasthoudend en zelfstandig karakter. In veel landen is hij dankzij deze karaktereigenschappen nog steeds een gewilde jachthond, maar hij is echter ook heel geschikt als familiehond. Als familiehond moet hij bovendien sociaal zijn en met andere diersoorten kunnen samenleven. De Border Terrier is makkelijk opvoedbaar maar dit betekent niet dat hij geen opvoeding nodig heeft. Door zijn karakter zal hij bij gebrek aan opvoeding al snel zijn eigen regels bepalen. Met een goede opvoeding en het nodige geduld is hij wel gehoorzaam te maken, maar wees je er van bewust dat hij desondanks zijn eigenzinnige karakter behoudt.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging controleert hierop.
De Border Terrier kent geen structurele problemen, wel incidentele. Fokdieren worden bij voorkeur getest op SLEM. Daarnaast komt er PGSD voor waarop niet getest kan worden en voeding gerelateerd lijkt.

Overig / Aandachtspunten

Grote hond in een kleine verpakking.

Bron

  • E. Weijenborg
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Rasvereniging
  • Diverse deskundigen

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.