Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Schipperke

Schipperke

Schipperke

Oorspronkelijk doel

Waakhondje bij uitstek, maar verdelgt ook ongedierte in en om huis of boerderij.

Beknopte geschiedenis

In Vlaams dialect betekent Schipperke ‘kleine scheper’ of ‘herdershondje’. De gemeenschappelijke voorvader van de Belgische Herdershonden en van de Schipperkes zou een oud ras zijn, een herdershond, meestal zwart en tamelijk klein, die ‘Leuvenaar’ wordt genoemd. Zijn oorsprong gaat terug tot de 17de eeuw. Rond 1690 was het Schipperke de lievelingshond van de volksmensen en van de Brusselse schoenlappers van de Sint-Gorikswijk, die wedstrijden organiseerden om de halsbanden in gedreven koper te laten bewonderen waarmede ze hun honden sierden.
Het Schipperke was befaamd als jager op muizen, ratten, mollen en ander ongedierte.

VroegerNu
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-083)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een herdershond in klein formaat, maar zeer stevig gebouwd. Zijn hoofd is wigvormig, de schedel tamelijk ontwikkeld en de snuit betrekkelijk kort. Zijn lichaam is harmonisch, kort, tamelijk breed en gedrongen, maar de ledematen zijn fijn van bot. De beharing is zeer karakteristiek, overvloedig en recht, en vormt een halskraag, manen, een borstveer en een broek, wat hem zijn waarlijk uniek silhouet verleent.Moet door zijn wendbaarheid kort gebouwd zijn. Het is een klein herdershondje. Zijn beharing moet hard zijn voorzien van een mooie kraag, dat wat minder is bij de teven. Schipperkes worden soms staartloos geboren.

Huidig uiterlijk

In verhouding met 100 jaar geleden vrijwel onveranderd ras. Mooie vachten voorzien van vaak fraaie kraag. Gangwerk trippelend met stevige voetjes.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een uitmuntend waakhondje, een uitzonderlijke ‘waarschuwer’, bruisend van vitaliteit, afzijdig ten opzichte van vreemden. Beweeglijk, lenig, onvermoeibaar, altijd bezig met wat er rond hem gaande is, klaar om te bijten bij voorwerpen die hem ter bewaking worden toevertrouwd, zeer lief voor kinderen. Hij is een snuffelaar, die jaagt op ratten, mollen en ander ongedierte.Als je een Schipperke aanschaft heb je geen alarm installatie meer nodig. Er komt niemand ongemerkt in je tuin of huis, hij neemt alles waar en geeft onmiddellijk door geblaf aan dat er iets aan de hand is of iemand in de buurt komt.

Huidig gedrag

Prima waakhondje, heel goed gehoorzaam te maken.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt o.a. voor: Epileptie, is onder controle.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.