Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Gascon Saintongeois (Grand/Petit)

Gascon Saintongeois (Grand/Petit)

Gascon Saintongeois

Oorspronkelijk doel

Jachthond, meutehond, waarbij de grote exemplaren (Grand) gebruik werden speciaal op groter wild. De kleinere variëteit (Petit=10 cm kleiner) speciaal voor de jacht op konijnen.

Beknopte geschiedenis

Grote Gascon Saintongeois:
In het midden van de 19e eeuw probeerde graaf Joseph de Carayon-Latour de teloorgang van het ras Chien de Saintonge nieuw leven in te blazen en kruiste daarom zijn laatste nakomeling met de Bleus de Gascogne van de Baron de Ruble en creëerde zo de Gascon Saintongeois, maar veroorzaakte het uitsterven van de Chien de Saintonge.
Kleine Gascon Saintongeois:
In het midden van de 20e eeuw kozen sommige zuidwestelijke jagers voor de kleinste exemplaren van de Grote Gascon Saintongeois nesten en creëerde deze nieuwe variëteit. Tot In het begin was dit vooral bedoeld voor de konijnenjacht.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

FCI Petit Gascon Santongeois

FCI Grand Gascon Santongeois
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-021)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote Gascon Saintongeois:
Zeer goed gebouwde hond die tegelijkertijd de indruk wekt van kracht en elegantie; in hoofd, vacht en uitdrukking geheel volgens het Franse type.
Kleine Gascon Saintongeois:
Middelgrote hond, goed geproportioneerd en edel.
Doelmatig werktype.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. het oorspronkelijke type.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Uitstekende hond voor de jacht op herten; fijne neus; ondernemend; geeft erg mooi luid; voegt zich instinctief in de meute.
Karakter: kalm; maakt zichzelf gemakkelijk ondergeschikt.
Meutehond.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging voor dit ras, waardoor er geen monitoring plaats vind van erfelijk gebreken en ziekten. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.