Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Epagneul Nain Papillon

Epagneul Nain Papillon

Epagneul Nain Papillon

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshondje.

Beknopte geschiedenis

Deze honden waren heel geliefd bij de Franse adel. In de 16e eeuw verspreidden ze zich langzaam over heel Europa. In het midden van de 19e eeuw kwamen de staande oortjes tevoorschijn. Het ras kwam tot de 2e wereldoorlog nauwelijks voor in Nederland. Begin jaren tachtig kwam er ook import uit Denemarken, in Nederland kwam toen veel Patella luxatie voor en in Denemarken werd hier al tientallen jaren op gecontroleerd. Er kunnen in een nestje Papillons ook Phalénes voorkomen, andersom ook.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-077)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleine luxe toyspaniel, met een normaal en harmonieus gebouwd lichaam, met lang haar, matig lange snuit korter dan de schedel, levendige persoonlijkheid, sierlijk maar robuust, trots in beweging met een gemakkelijke en elegante gang. Het lichaam is enigszins
langer dan hoog.
Papillons, ook wel vlinderhondje en nachtvlinderhondje genoemd, zijn gezelschapshondjes. Tegenwoordig worden er ook behendigheidssporten mee gedaan. Papillons zijn dankzij hun normale bouw en formaat in staat razendsnel een parcours af te leggen.

Huidig uiterlijk

De beharing is luxueuzer geworden tov vroeger.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendige persoonlijkheid, gracieus maar krachtig, zelfbewuste verschijning.Het vlinderhondje is een uitgesproken gezelschapshondje, vriendelijk en aanhankelijk. Het is levendig en speels, geen constante blaffer, wel waaks en een enthousiaste begroeter van uw bezoek.

Huidig gedrag

Ieder die een Vlinderhondje wil aanschaffen, zal voldoende aandacht voor hem/haar moeten hebben en tijd moeten maken om mee te wandelen. Stellen weinig eisen aan hun omgeving en zijn niet duur in onderhoud.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging is bezig met een fokreglement en controleert de fokdieren op Patella Luxatie en verplicht het ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.