Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Dandie Dinmont Terriër

Dandie Dinmont Terriër

Dandie Dinmont Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond voor boven en onder de grond.

Beknopte geschiedenis

De Dandie Dinmont is het enige ras dat zijn naam dankt aan een romanfiguur. Hij is genoemd naar Dandie Dinmont, een boer en landjonker die nooit heeft bestaan, maar de hoofdpersoon was in de roman “Guy Mannering” van de Schotse schrijver Sir Walter Scott. Deze had een stelletje merkwaardige peper- en mosterdkleurige hondjes, die zo nadrukkelijk belicht werden, dat ze gaandeweg de naam Dandie Dinmonts kregen. De hondjes zelf bestonden al veel langer, zeker al in de 18e eeuw en zijn waarschijnlijk voortgekomen uit verschillende ruwharige terrrierrassen, inheems in het Engelse en Schotse grensgebied. Veel van deze oude terrierslagen uit het noorden van Engeland waren aan elkaar verwant en hadden een gelijksoortig uiterlijk. Dat de Bedlington Terrier en de Dandie dezelfde oorsprong hebben blijkt wel uit het feit dat ze ooit in hetzelfde nest voorkwamen. Als rastype is de Dandie in de loop der jaren zeer constant gebleven. Oorspronkelijk werd de Dandie gebruikt voor de jacht op ongedierte boven en onder de grond.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-168)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Uniek in verschijning, met een hoofd dat indrukwekkend is, voorzien van zijdezacht haar. Grote ogen met een wijze, intelligente uitdrukking. Het lange wezelachtige lichaam wordt gecompenseerd door sterke krachtige benen en hij heeft een harde weerbestendige jas.Deze laagbenige Terrier met sterke kaken heeft jachtpassie en wil heden ten dage ook nog wel op muizen- en rattenjacht gaan. Ook de buurtkat moet zorgen dat hij uit zijn tuin blijft. Oorspronkelijk voor dit werk gehouden heeft hij de juiste bouw en karakter om ongedierte te verjagen.

Huidig uiterlijk

Dandies zijn sterke honden met een goede bespiering en stevig bot. De dubbele weerbestendige vacht beschermd hem tegen kou, nattigheid én warmte. Zijn grote ogen met zachte blik doen bijna menselijk aan. Vergis je niet, deze lieverd is een échte Terrier.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Moedige hardwerkende terriër; onafhankelijk, zeer intelligent, vastberaden, volhardend, gevoelig, aanhankelijk en waardevol.Waren Dandies zeer gewaardeerde jachthondjes, nu zijn het zeer gewaardeerde gezelschaps honden. Dol op zíjn familie en vooral de kinderen.

Huidig gedrag

Mits goed gesocialiseerd én opgevoed is de Dandie de perfecte huisgenoot. Overal voor in en dol op uitjes. Hij wil graag bij je zijn.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, Dandie Dinmont Terriers zijn gezond, maar aandoeningen die in het ras zijn waargenomen, omvatten heupdysplasie, patella luxatie, tussenwervelschijfziekte en glaucoom. ECVO onderzoek wordt aanbevolen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.