Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Amerikaanse Waterspaniel

Amerikaanse Waterspaniel

Amerikaanse Waterspaniel

Oorspronkelijk doel

Jachthond, die veelzijdig gebruikt wordt.

Beknopte geschiedenis

Deze hond werd gecreëerd door liefhebber en jagers uit de Meren-regio in de Verenigde Staten van Amerika. Ze hadden een veelzijdige jachthond nodig, die zowel kon ingezet worden in de moerassen als in de hooglanden. Het is zijn dikke, krullende vacht die hem beschermde tegen koud water en barre weersomstandigheden Het is uiteindelijk dokter Pfieffer uit New London in Wisconsin, die de eerste was om dit ras als beschermd en zuiver ras te gaan erkennen. Hij stichtte een club en hielp met het uitschrijven van de rasstandaard,die in 1920 door de United Kennel Club bekrachtigd werd. In 1938 gebeurde dit door de Field Dog Stud Book en in 1940 door de American Kennel Club. Pfieffer’s eigen hond, ”Curly Pfieffer” was de eerste geregistreerde Amerikaanse Water Spaniel.

VroegerNu
Er is geen oude foto ter beschikking,
we houden ons aanbevolen.

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-301)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Amerikaanse Waterspaniël is een actieve, gespierde hond van gemiddelde grootte met een “golvende” tot gekrulde vacht. Er wordt bijzonder belang gehecht aan een doelmatige vacht en de kleur. Een stevig gebouwde en goed gespierde hond, vol kracht en kwaliteit.
Het ras heeft zoveel substantie en bot als nodig is om de totale bespiering te dragen, maar niet zoveel om zwaarlijvig te zijn in zijn verschijnen.
Een kleine bruine Spaniel dat het wild moest apporteren in alle omstandigheden, vooral in moerasgebieden en van uit het water. Maar is ook een goede jachthond op het land. Daar hij kleiner dan bv de Ierse Water Spaniel en past hij gemakkelijker in een kleine boot of kano. Tevens moest hij goed in het gezin passen.
Huidig uiterlijk

Iets langer dan hoog, niet te vierkant of compact. Exacte verhoudingen zijn echter niet zo
belangrijk als de hond goed in balans en gezond is, daartoe in staat om de gewenste rasspecifieke taken te vervullen. De vacht kan variëren van uniforme golven tot vast gekruld vanaf de aanzet. De oren zijn aan beide zijde dicht behaard, maar de oor-ingang moet vrij zijn. De benen en de staart zijn matig behaard. De kleur is altijd leverkleurig of donkerbruin.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Het gedrag onthult Intelligentie, gretigheid om te behagen en vriendelijkheid, veel energie en ijver in de jacht, maar beheersbaar in het veld.Zie boven.
Huidig gedrag

Hij is koppig en onafhankelijk, doet dingen graag op zijn manier, is intelligent en slim met een consistente training zal hij goed reageren. Met de juiste eigenaar is hij bereid te behagen. Begin op jonge leeftijd al met trainen en socialere om problemen te keren zoals voedselbewaking of agressie tegen andere onbekende honden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, maar een verantwoordelijke fokker zal zijn fokdieren testen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, oogaandoeningen, hartafwijkingen en degeneratieve myelopathie.

Overig / Aandachtspunten

Heeft een echte baas nodig een consequente opvoeding is zeer belangrijk, een hond die graag werkt voor zijn baas.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.