Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Cesky Fousek

Cesky Fousek

Ceský Fousek

Oorspronkelijk doel

Staande jachthond die zowel voor het schot als erna geschikt is. Staat onberispelijk voor en apporteert alle soorten wild, ook bij bos of waterwerk. Werkt ook een zweetspoor uit. Werkte oorspronkelijk onder het geweer, dicht bij de jager. Kortom een manusje van alles.

Beknopte geschiedenis

De Cesky Fousek was in de tijd voor de eerste wereldoorlog de meest gebruikte ruwharige voorstaande hond in de regio van het huidige Tsjechië en Slowakije. De eerste wereldoorlog en de gevolgen hiervan veroorzaakte in de jaren twintig bijna het uitsterven van Cesky Fousek. Er werd een begin gemaakt met het herstel van het ras. Als basis voor dit herstel werd gebruik gemaakt van enkele oorspronkelijke honden, door gericht te fokken heeft men het huidige type Cesky Fousek verkregen. Op dit moment neemt het ras de tweede plaats in onder alle in gebruik zijnde jachthonden in Tsjechie en de Slowaakse Republiek.

VroegerNu

Dhr. J. Dostal

Schimmel

Bruin
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI 245)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Cesky Fousek is een middelgrote, ruwharige, edele voorstaande hond, wiens verschijning kracht en uithoudingsvermogen uitstraalt. Het is een veelzijdig bruikbare hond die beschikt over aangeboren eigenschappen voor zowel veld, water en bosarbeid.Staande hond, die voorstaat en de natuurlijke eigenschappen bezit. Door zijn iets gestrekte lichaamsbouw is het een draver.
Zijn vacht is hard en knisperend, ter bescherming tegen struiken en takken.

Huidig uiterlijk

Prima jachthond, goed gebouwd met weinig gezondheidsproblemen. Karakteristieke driedubbele vacht van onderwol, dekhaar en bovenop harde grannen. Fraaie baard waar ook zijn naam vandaan komt, Cesky Fousek betekend: Boheemse Ruigbaard.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Ondanks zijn roofdierscherpte is hij makkelijk te hanteren en zeer aanhankelijk naar zijn baas.Hond die zeer geschikt is voor de hedendaagse jacht, kan met gemak groter wild apporteren.

Huidig gedrag

Werkt goed samen met andere honden en is in huis een prettige metgezel. Makkelijk te trainen en een natuurlijke aanleg tot jagen.
Kan goed met andere honden en kinderen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Cesky Fousek is een gezond ras, er wordt gecontroleerd voor de fokkerij op HD, er wordt in het land van herkomst Tsechië niet gecontroleerd. Er komt sporadisch Alopecia voor, een huidaandoening die zichtbaar wordt in het voorjaar bij het wisselen van de vacht.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.