Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Oost Europese Herdershond

Oost Europese Herdershond

Oost Europese Herdershond

Oorspronkelijk doel

Waakhond en jachthond.

Beknopte geschiedenis

Het ras werd in de jaren 1930-1950 gemaakt als een werkhond, aangepast voor dienst in het leger en de politie als waakhonden en jachthonden in verschillende klimatologische omstandigheden. Het was het resultaat van het kruisen van Duitse herdershonden met Russische hondenrassen, zoals de Kaukasische herdershond en de Centraal-Aziatische herdershond. Het moderne Oost-Europese DNA van de Herdershond draagt zowel sporen van Oost-Siberische Laika-honden als een aantal sporen van Duitse herdershonden die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren overgebleven. De eerste norm die het soort ras van de Oost-Europese Herdershond heeft gevormd, werd in 1964 goedgekeurd door de Cynologische Raad van het Ministerie van Landbouw van de USSR.

VroegerNu

Foto: 1924

Foto: D. Rutten
Uiterlijk volgens rasstandaard (VEO-Rasstandaard)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Matig lang in formaat, boven de medium maat en/of groot in omvang. Met sterk, maar niet grof bot en met goed ontwikkelde droge bespiering.
Geslachtstype is goed duidelijk, reuen zijn groter en zwaarder dan teven.
Oorspronkelijk doel van de landelijke fokkerij was het ontwikkelen van de ultieme werkhond; geschikt voor het leger, grensbewaking, de politie, militaire doeleinden en landbouw in de verschillende klimaten die het land kent.

Huidig uiterlijk

De kleuren van de vacht zijn altijd met een zadel, zwart. Bij geheel zwarte honden is een kleine borstvlek niet gewenst maar toegestaan. Ook heldere tan aftekeningen zijn niet gewenst maar toegestaan. Teven zijn 62 tot 67 en reuen 67 tot 72 cm.
Qua uiterlijk verschilt dit ras momenteel aanzienlijk t.o.v. de hedendaagse Duitse herdershond.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Zeer loyaal aan zijn eigenaar. Hij is evenwichtig en trouw, maar kan op zijn hoede zijn voor vreemdelingen. Een uitstekende hond voor de bewaking en zal zijn eigenaren ten koste van alles beschermen. Dit ras is een werkhond en is het meest op zijn gemak als hij zijn werk kan uitvoeren. Het doel tijdens de opleiding van de hond is het bewerkstelligen van een packwerker (Leider). Heeft een natuurlijk instinct om een indringer te stellen. Wanneer wij mensen met honden leven, worden we hun leider. De leider/baas werken samen. Commando’s moeten duidelijk gedefinieerd zijn.
De baas moet duidelijk zijn meerdere zijn. Dit is de enige manier om tot een volledig succes te komen in een relatie met de hond.
Oorspronkelijk doel was om een waak en verdedigingshond te creëren die de natuurlijke drift heeft om indringers aan te pakken het bijbehorende gedrag is in dit ras aanwezig. Naar eigen mensen is hij heel loyaal.

Huidig gedrag

De Oost-Europese herdershond is ook een uitgebalanceerd ras met een scherpe geest, actief, in staat om snel beslissingen te nemen, went in korte tijd aan de eigenaar.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de belangrijkste redenen voor de ontwikkeling was om zich te ontdoen van heupdysplasie en elleboogdysplasie, er is geen rasvereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring is van erfelijke ziekten en problemen in het ras. De gemiddelde levensverwachting is 10-14 jaar.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.