Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Maltezer

Maltezer

Maltezer

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Zijn naam betekent niet dat hij oorspronkelijk van het eiland Malta komt, omdat het bijvoeglijk naamwoord “Maltese” komt van het Semitische woord “malat”, wat betekent; schuilplaats of haven. Deze Semitische oorsprong komt weer terug in een hele serie namen van kustplaatsen. Dat is in de naam van het Adriatische eiland Meleda, de Siciliaanse stad Melita en ook in die van het eiland Malta. De voorouders van deze kleine hond leefden in havens en kustplaatsen van het Centrale Middellandse Zee gebied, waar zij jaagden op muizen en ratten, die zij vonden in de overvloedige pakhuizen en in de scheepsruimten. In zijn lijst van honden, die bestond ten tijde van “Aristoteles”, (384-322 voor Chr.) maakt hij melding van een kleine rashond, aan welke hij de naam “Canes Melitenses” verbindt. De hond was bekend in het oude Rome favoriete gezelschapsdier van de matrones en werd geprezen door “Straton”, de Latijnse dichter van de eerste eeuw na Christus.
Afbeeldingen van de Maltezer door talrijke Renaissance schilders, tonen in die periode, deze kleine hond in de salons van die tijd aan de zijde van mooie dames.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-065)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Klein formaat, nogal lang van lichaam. Bedekt met een zeer lange witte vacht zeer elegant met een trotse en gedistingeerde houding van het hoofd.Het is altijd een hondje geweest was bij de mensen leefde en graag bij de mensen op schoot ligt of tegen de mensen aan.

Huidig uiterlijk

Vroeger was de vacht meer golvend. Onder de mooie vacht is uiterlijk dezelfde hond als vanaf het begin, waardoor de Maltezer er nu in totaal mooier uit ziet. En door de mooie donkere ogen in de mooi verzorgde vacht een echte Eye catcher.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
XLevendig en sociaal.Het is altijd een hondje geweest was bij de mensen leefde, ondanks dat zij zeer lief zijn, blaffen zij bij onraad.

Huidig gedrag

Levendig, trots, vrolijk en intelligent, heeft een groot leervermogen, mits met een zachte hand, is gevoelig voor een harde stem. Houd van alle mensen groot en klein.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, bij de Maltezer komen voor:
Hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushing), Paradontitis, Portosystemische shunt.

Overig / Aandachtspunten

Als de Maltezer als huishond wordt gehouden en men wil de vacht lang houden, moet de eigenaar er aan denken dat de vacht elke dag verzorging nodig heeft.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.