Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Markiesje

Markiesje

Markiesje

Oorspronkelijk doel

Ooit te klein bevonden voor de jacht fungeerden de hondjes vaak als gezelschap voor de dames aan het hof, als kruik en hielden ze de (slaap)vertrekken ongediertevrij.

Beknopte geschiedenis

Het Markiesje is een oud Nederlands type spioen dat op vele schilderijen en gravures uit de 17e en 18e eeuw veelvuldig werd afgebeeld. Toepoel, de grote hondenman, zei hierover: “Hoewel nooit meer op ras gefokt, ontmoet men ze overal nog, natuurlijk nooit meer zuiver. Waarschijnlijk kan dit ras thans nog hersteld worden”. Dit “thans” slaat op de eerste helft van de twintigste eeuw.
In een zoekpoging naar in de vergetelheid geraakte Nederlandse hondenrassen publiceerde mevrouw Mia van Woerden in het midden van de zeventiger jaren van de vorige eeuw een oproep in verschillende hondenbladen en kranten, waaronder een artikel in de Hondenwereld met als titel: “Een vergeten Nederlands ras – “de Zwarte Parel”. E.e.a. leidde tot de terugfok van het ras Markiesje hetgeen heeft geresulteerd in een mooie populatie.
Het Markiesjes is op 1 mei 1999 nationaal erkend door de Raad van Beheer.

VroegerNu

Pommetje 9 mnd. De stammoeder


Foto: Xieb met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (NMV)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Intelligent, zachtaardig gezelschapshondje, Een kleine spioen, zonder verdwerging, evenredig gebouwd, licht gestrekt, soepel en veerkrachtig gangwerk. De lange hals draagt het hoofd fier. Het hoofd is goed in verhouding (1:1)
Mooie glanzende sluike beharing met bevedering aan de oren, borst staart en benen.
Het Markiesje behoort tot rasgroep 9 van de gezelschapshonden. Het is een intelligent hondje dat graag bij de mensen verblijft, maar ook in is voor menige sportieve bezigheid.
Het jachtinstinct is ook zeker nog aanwezig.

Huidig uiterlijk

Hetzelfde als in het begin van de opbouw.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vriendelijk, rustig en intelligent. In geen geval mag het Markiesje nerveus, angstig of kefferig zijn, noch enig spoor van agressie vertonen.Intelligent, zachtaardig gezelschapshondje, niet eenkennig maar wel baasgericht; niet te onderschatten in de opvoeding.

Huidig gedrag

Bij de juiste opvoeding een echt maatje, altijd in voor een fikse wandeling en ook zeer geschikt voor sportieve activiteiten als agility, flyball, dogdance etc. Bij dit alles dient zeker rekening te worden gehouden met de intelligentie van het Markiesje: een échte hond in een handzaam formaat.

Gezondheid *1

Het Markiesje is een relatief gezond ras. PRA (prcd-PRA) komt voor, evenals PL (Patella Luxatie) en PD (Paroxismale Dyskinesie). Binnen de fokkerij zijn PL onderzoek volgens Meutstege protocol, evenals ECVO oogonderzoek en – in geval van onbekende status – DNA testen op prcd-PRA en PD verplicht.

Overig / Aandachtspunten

Een Nederlands ras in opbouw.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.