Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Australische Terriër

Australische Terriër

Australische Terriër

Oorspronkelijk doel

Waakhond en gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Hoewel hij uit Britse voorouders is gefokt, is hij een van de weinig rassen, in de Terrier-groep, die buiten Groot-Brittannië ontwikkeld is. Het is ook het eerste ras, die aanspraak kan maken in Australië ontwikkeld te zijn. Het is relatief zeker dat beide, de Australische Silky Terriers en de Australische Terrier gemeenschappelijk voorouders uit Tasmanië, New South Wales en Victoria hebben, namelijk de Broken Coated Terrier. Men neemt aan dat dit type hond uit een mix van Britse rassen stammen de Skye Terrier, de Schotse Terriër (Aberdeen) en de Dandie Dinmont Terrier.
De Yorkshire Terrier werd tijdelijk ingekruist. Het is bekend dat er in het begin van de 19e eeuw vrije kolonisten rond waren uit Campbelltown en Ross in Tasmanië, die stekelharige terriërs met een glanzende blauwe beharing en tanaftekening gefokt hebben. Deze stonden bekend om hun dapperheid als waakhond en ze wogen ongeveer 10 pond.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-008)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een sterke, laag staande hond, vrij lang in verhouding tot de zijn schouderhoogte, met een uitgesproken terriër karakter, levendig, actief, gezond en efficiënt. Zijn ongeknipte, harde vacht met duidelijke kraag rond de nek, die zich uitstrekt tot aan het borstbeen en zijn lange, sterke hoofd benadrukt zijn stoutmoedig, robuuste uiterlijk.De “Aussie” is een vrije kleine maar sterke terriër, die gefokt is uit diverse terriër-rassen. Het doel was een terriër te fokken, die sterk genoeg was om boerderijen en mijnen vrij van ongedierte( knaagdieren en slangen) te houden, niet veel onderhoud nodig had en vriendelijk was voor baas en gezin. Daarvoor had hij een sterke voorsnuit en dito gebit nodig, een harde vacht en een lenig lichaam.
Huidig uiterlijk

Het huidige uiterlijk van de Aussie is wat meer geperfectioneerd naar de rasstandaard, maar moet nog steeds voldoen aan de eisen die men stelt bij het gebruik van deze hond voor het oorspronkelijke doel. M.a.w een sterke voorsnuit, prima gebit, wat langgerekt hoofd, lenig lichaam, geringe schofthoogte (25 cm) en harde beschermende beharing met een flinke kraag om de hals te beschermen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Australische Terrier is van oorsprong een werkende terriër, vanwege zijn loyaliteit en evenwichtige aard is hij echter tevens geschikt als gezelschapshond.Behalve verjagen van ongedierte ook een gezinshond. Dus sterk, waaks en gehard maar tevens vriendelijk en trouw aan baas en gezin.
Huidig gedrag

Het huidige gedrag is dat van een prettige gezinshond, mits consequent opgevoed. Waaks, gemakkelijk in omgang en weinig onderhoud vragend.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: Patella Luxatie.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.