Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
West Highland White Terriër

West Highland White Terriër

West Highland White Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond en ongedierte bestrijder.

Beknopte geschiedenis

De Westie komt oorspronkelijk uit Schotland. In deze rotsachtige omgeving werden er kleine ruwharige terriërs gebruikt met korte pootjes. Ze moesten een groot uithoudingsvermogen hebben en moedig zijn. De vacht was puur functioneel en geschikt voor dit ruige klimaat.
Uit witte exemplaren van de Schotse Terrier werden een stam gefokt die bekend stonden als Pittenweam Terrier en Roseneath Terrier. Uit witte Cairn Terriers werd een ras gevormd dat Poltalloch Terrier werd genoemd. Uiteindelijk vormden deze drie rassen de basis voor de West Highland White Terrier.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-085)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Sterk gebouwde, goed gespierde terrier. Diepe borstkas. Rechte rug en krachtige, gespierde benen. Duidelijke combinatie kracht en activiteit. Stoer uiterlijk.Een kleine, maar krachtige jager op ongedierte. Kortbenig en behendig tussen de rotsen. De weersbestendige vacht biedt bescherming in het werk en guur klimaat.

Huidig uiterlijk

Het huidige uiterlijk van het ras is wat minder stoer. Met name de tentoonstellingsexemplaren zijn verfijnder en meer gestileerd. De vacht van de Westie is nu moderner van toilet. Ze zijn korter in de rug, hebben een langere hals en langere benen. Ook is de vacht vaak zachter en overvloediger. Makkelijk te onderhouden. Nog steeds geschikt voor het oorspronkelijk werk en erg aantrekkelijk om te zien.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Alert, vrolijk, moedig, gehard, zelfverzekerd maar vriendelijk. Met groot gevoel voor eigenwaarde.Hoewel het oorspronkelijke doel het jagen op ongedierte was, werden deze kleine terriërs altijd in huis gehouden. Vandaar dat ze behalve gehard en zelfverzekerd, ook vriendelijk moesten zijn.
Was de Westie een jachthondje dat in een groep moest werken, nu heeft hij nog altijd enige jachtpassie, ook als individu.

Huidig gedrag

Het huidige gedrag is niet veel anders dan het oorspronkelijk gedrag, maar het is tegenwoordig toch makkelijk in de omgang mits opgevoed er een minder felle huishond, dan een jager op ongedierte.
Nog altijd is de Westie een moedig zelfbewust hondje, een gezinshond, makkelijk in de omgang mits opgevoed.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er wordt ECVO oogonderzoek verplicht gesteld. Verder zijn de grootste gezondheidsproblemen; huidklachten o.a. door allergie, longfibrose, CMO en Legg Perthes.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.