Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Oorspronkelijk doel

Jachthond voor de jacht op waterwild, speciaal op eenden.

Beknopte geschiedenis

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, is ontwikkeld in Nova Scotia in het begin van de 19de eeuw om watervogels te “tollen” (of lokken) en te apporteren. De Toller rent, springt en speelt langs de waterkant in het volle aanzicht van een vlucht of groep eenden, af en toe verdwijnend uit zicht en dan weer verschijnend, geholpen door de verborgen jager, die kleine stokjes of bal naar de hond gooit. De spelactiviteit van de hond lokt de nieuwsgierig geworden eenden binnen schootsafstand van de jager. De hond moet dan de neergeschoten vogels apporteren.

VroegerNu

Gunner owner V.J. Pottier (USA club website)

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-312)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Toller is een middelgrote, krachtige, compacte, goed in balans zijnde en goed gespierde hond; middelmatig tot zwaar in bone, met een hoge mate van werklust, oplettendheid en vasthoudendheid. Vele Tollers hebben een enigszins droevige uitdrukking die verandert in een uitdrukking van intense concentratie en opwinding wanneer ze werken. Tijdens het werken is de hond snel, waarbij het hoofd bijna op lijn met de rug gedragen wordt en de zwaar bevederde staart steeds in beweging is.Het is vanzelfsprekend dat de Toller een waterbestendige vacht heeft.

Huidig uiterlijk

Weinig veranderd t.o.v. het verleden, bezit nog steeds het uiterlijk van vroeger, wat hem geschikt maakt om te werken. Er wordt veel gesport met de Toller, w.o. flyball, behendigheid.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Toller is een zeer intelligent, gemakkelijk te trainen hond met een groot uithoudingsver-mogen. Hij is een sterke en kundige zwemmer en een natuurlijke en vasthoudende apporteur op land zowel als uit water, zichzelf opmakend voor snelle actie als maar de kleinste indicatie ge-geven wordt dat apporteren verwacht wordt. Zijn sterke wil om te apporteren en zijn speelsheid zijn essentieel voor zijn “Tolling” eigenschap. Liefdevol en speels voor zijn familie, kan hij gereserveerd zijn naar vreemden zonder agres-sief of overdreven verlegen te zijn. Agressie wordt niet getolereerd.De Toller is een maatje van de jager die met hem samenwerkt, eenden lokt met zijn speelse gedrag en temperament.

Huidig gedrag

Bezit een prima temperament, maar kan af en toe gereserveerd/schuw zijn.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert o.a. op:
HD, ED, ECVO.

Overig / Aandachtspunten

Kan soms langbenig zijn.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.