Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Cirneco Dell’etna

Cirneco Dell’etna

Cirneco Dell’etna

Oorspronkelijk doel

Jachthond, speciaal op haas.

Beknopte geschiedenis

De Cirneco was in de oudheid al thuis op Sicilië. Een Mediterrane hond, waarschijnlijk ontstaan uit de
Jachthonden uit het oude Egypte in de tijd van de farao’s en door de Feniciërs in het Middellandse Zeegebied naar Sicilië gebracht. Bewijs van zijn bestaan op het eiland zijn de talrijke afbeeldingen op munten, houtsnijwerk en Mozaïeken die uit een tijd komen vele eeuwen voor Christus. Hij werd altijd beschouwd als de oudste, meest veelzijdige en meest erkende jachthond.

VroegerNu


Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-199)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote hond van het oertype, van een elegante en smalle lichaamsvorm. Compact en van sterke lichaamsbouw met fijne beharing en rechtopstaande oren, altijd oplettend. De lichaamsbouw is gebaseerd op sub-langwerpige belijning.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Cirneco heeft een erg sterke wil, onverzettelijk, aanhankelijk en alert, een pittige hond, trouw aan zijn baas. Door en door een jachthond, die zijn getrainde reukvermogen gebruikt, maar is ook een uitstekende metgezel. Hij heeft een bijzonder onderscheidend vermogen om wilde konijnensporen te volgen net zoals ander kleinwild en wilde vogels. Het ideale Jachtgebied zijn vooral nissen en richels van rotswanden in het bijzonder die veroorzaakt zijn door de lava-uitbarstingen op de hellingen van de Etna zijn ontstaan. Daar springt de Cirneco van rots naar rots, zeker en elegant.
Het ras gebruikt hun zicht alleen om de juiste plek uit te zoeken en niets ontgaat haar aandacht.
Het gehoor wordt gebruikt om bewegingen van hazen waar te nemen zodra die zich op zijn terrein bevinden, maar het is zijn sterke, betrouwbare reukvermogen dat het de Cirneco mogelijk maakt, zijn prooi te volgen en de buit op te sporen.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is nog geen rasvereniging van dit ras waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten en gebreken, het dient aanbeveling gom de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.