Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Beagle Harrier

Beagle Harrier

Beagle Harrier

Oorspronkelijk doel

Jachthond

Beknopte geschiedenis

Baron Gerard was de eerste die een Beagle kruiste met een Harrier. En uit die kruising is een specifieke uiterlijke eigenschap voortgekomen. Een Beagle Harrier lijkt op zowel een Beagle als een Harrier, alleen de grootte verschilt sterk. Een gewone Beagle is meestal tussen de 33 en de 38 centimeter hoog, terwijl een Beagle Harrier tussen de 35 en 50 centimeter hoog is. Dat scheelt dus een goede 30%. Het gewicht van een Beagle Harrier ligt gemiddeld rond de twintig kilo. Een Beagle Harrier is dus iets lichter gebouwd dan de Beagle. Buiten het feit dat ze qua hoogte en gewicht verschillen, lijken de Beagle en de Harrier relatief veel op elkaar, maar ook zowel qua uiterlijk als qua innerlijk hebben ze veel overeenkomsten.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-290)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Harmonische, evenwichtige, nobele, wendbare en sterke hond van gemiddelde lichaamsverhoudingen.Het doel was vroeger een Foxhound te ontwikkelen met een gemiddelde grootte van beide rassen.
Dit maakt hem geschikt voor de jacht op herten en hazen.

Huidig uiterlijk

XDe Beagle Harrier is een kruisingsproduct tussen een Beagle en een Harrier. Men dacht vroeger dat deze beide rassen dezelfde honden waren. Het is een middelgroot ras en een goede jager op herten en hazen. Het is een forse en stevige hond met een zware beenderstructuur. Met zijn vastberadenheid en zijn scherp reukvermogen is hij een goede meutehond. Hij schrikt niet terug om zelfs de dichtste braamstruik binnen te dringen. Deze gemakkelijke en ongecompliceerde hond is een aangenaam gezelschap.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
In de rasstandaard wordt niets vermeld over het gedrag.Uitermate geschikt als meute hond. Die goed kan samenwerken met mens en dier.
Heel vriendelijk in de omgang.

Huidig gedrag

Hij wordt gebruikt in kleine meutes in Frankrijk. Uitmuntend jacht eigenschappen hij heeft een levendig en aangenaam temperament. Het is een stoere, krachtige, snelle, beweeglijke en moedige hond, maar hij is minder krachtig dan de Harrier zelf. De Beagle-harrier kan heel goed met kinderen , andere huisdieren en honden. Wel is het belangrijk om hem te doen wennen aan dieren die buitenshuis leven zoals bv kippen, schapen e.d. zodat hij er later niet op gaat jagen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, voor dit ras is weinig tot niets bekend over erfelijke aandoeningen of ziektes, er is geen rasvereniging zodat er geen monitoring plaatsvind.
Het verdient wel aanbeveling de fokdieren te controleren op HD,ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.