Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Flatcoated Retriever

Flatcoated Retriever

Flatcoated Retriever

Oorspronkelijk doel

Jachthond, is een specialist in apporteren in diverse terreinen en water.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong ligt in Newfoundland. Engelse vissers brachten de honden mee. Werd toen St. John’s hond genoemd, deze was zwaar in type. Men had behoefte aan rankere honden, de Ierse- en Gordon Setter en ook de Collie werd ingekruist, zodoende kregen ze smallere schedels en minder uitgesproken stop.

VroegerNu
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI 121)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een vrolijke, levendige, middelgrote hond met intelligente expressie. Toont kracht zonder grofheid of mager te zijn.Een apporteur bij uitstek en dus Een apporteur bij uitstek en dus snel, niet zo zwaar als de Golden – of Labrador Retriever. Typische aanliggende beharing. Geschikt om te werken. Kenmerk is ook een zeer actieve staartactie.

Huidig uiterlijk

Nauwelijks veranderd in de loop der jaren. Er zijn wel verschillende types, b.v. lichtere en zwaardere. We zoeken de middenweg niet te grof en niet te licht. Raskenmerk is ook het hoofd met de kenmerkende vloeiende stop.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Heeft de natuurlijke eigenschappen van een jachthond. Optimisme en vriendelijkheid worden getoond door een enthousiaste staartbeweging.
Zelfverzekerd en vriendelijk.
Door zijn natuurlijke aanleg om te apporteren is het een hond waarmee gewerkt moet worden in welke vorm dan ook. Zijn heel actief als ze jong zijn.

Huidig gedrag

Prima werkhond, nerveuze honden komen voor, evenals hyperactief en verlegen. Moeilijker op te voeden dan de Golden- en Labrador Retriever.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt voor HD, Patella luxatie. Er lopen ook DNA en oogonderzoeken.
Voor actuele info zie website frc-nl.com

Overig / Aandachtspunten

Nerveuze, hyperactieve honden. Zware honden en laagbenigheid komen voor evenals verkeerde belijning in het hoofd.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Rasvereniging
  • Diverse kynologen

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.