Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Norwich Terriër

Norwich Terriër

Norwich Terriër

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond en ongedierte bestrijder.

Beknopte geschiedenis

De eerste Norwich terriers zijn gefokt en verkocht door ene meneeer Lawrence een hondenhandelaar. Hij verkocht ze aan de studenten van Cambridge. Ze werden toen de Catab Terriers genoemd. Deze studenten hielden de hondjes als gezelschapsdier en om de ratten weg te houden. Later kwamen daar andere fokkers bij zoals Jodrell Hopkins die in de Trumpington straat woonde en deze hondjes Trumpington terriers noemde. Deze fokker verkocht een hondje aan Jack Cooke van Brooke Hall en dit hondje Rags genoemd, dekte vele teven. Deze teven brachten allemaal prachtige diepe rode gekleurde pups voort. Een andere fokker uit die tijd Lewis Low de zoon van een dierenarts kruiste zijn kruising (een witte terrier met vleermuisoren) bracht er de kleine Ierse terrier in voor de mooie diepen rode kleur. De terriers kregen de naam Norwich. Toen iemand hem namelijk vroeg hoe hij deze terriers noemde, antwoordde hij spontaan, na een bezoek aan Norwich (een plaatsje in Engeland): ik noem ze Norwich terriers. In de beginjaren waren er Norwich terriers met hang en staande oren. Pas in 1964 werden deze twee terriers gescheiden als Norfolk terrier met hangende oren en Norwich terriers met staande oren.

VroegerNu

Prick Ear 1935

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-072)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Klein, laag, compact, sterk met goed substantie.Kleine Terrier die makkelijk toegang heeft tot elke ruimte om ongedierte te vangen.

Huidig uiterlijk

Sterk, compact, ruime borstkas, harde rechte vacht. Rood, tarwekleurig, black & tan of grauw.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Beminnelijk van aard, niet twistziek, bijzonder actief, gehard, vrolijk en onbevreesd.Actieve Terrier, onbevreesd.

Huidig gedrag

Vrolijk, vriendelijk, actief. Wil overal bij zijn. Houdt van gezelschap en wil er graag op uit. Een gezinshond die gek is op behendigheidsspelletjes en een consequente opvoeding nodig heeft.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: ECVO oogonderzoek en het beleid is erop gericht gezonde honden te fokken.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.