Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Grand Griffon Vendéen

Grand Griffon Vendéen

Grand Griffon Vendéen

Oorspronkelijk doel

Lopende hond, gebruikt door jagers met of zonder geweer op groot wild. Zoals Ree, Hert, wildzwijn en vos. Jaagt in een meute, maar ook individueel voor het nazoeken.

Beknopte geschiedenis

Oorspronkelijk bestond alleen de Grand Griffon Vendéen. Dit was een kort harige kruising van de honden van de koning ‘Le Greffier’ (de witte hond van de koning).In de origine moeten we de Fauves de Bretagne ook niet vergeten, omdat hun bloed al zwaar in de honden van de bedienden zat. Ook de ‘Griffon de Bresse’ (komend vanuit de Segusio) en de ‘Chien Gris de Saint Louis’ hebben hun bijdrage geleverd aan het ontstaan van de Grand Griffon Vendéen.
De Grand Griffon Vendéen kwam voor het eerst voor in het begin van de 16e eeuw.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-282)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een oud ras, typisch Frans, ontvankelijk en vastberaden, karakteristiek in zijn vormen en gangwerk. Goed geproportioneerde constructie, robuust zonder zwaar te zijn.Het is vanzelfsprekend dat een goede jachthond goed gebouwd is voor het werk dat hij moet doen. De griffon is geschikt voor zwaar terrein met water en struikgewassen.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. 100 jaar geleden, nog steeds een gewaardeerde meute hond, maar ook individueel te gebruiken.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gedrag: Scherpe neus, schitterend basgeluid; ijverig op het spoor, vermijd de doornen en dicht struikgewas niet, gaat ruim.
Temperament: Volgzaam, maar heeft een eigen wil en is gepassioneerd, moet goed in de hand worden gehouden.
Een hond met een eigen wil, heeft goede opvoeding nodig.

Huidig gedrag

Over het gedrag kan gezegd worden dat hij eigenwijs is en zelfstandig, laat zich niet uit het veld slaan, het is een meutehond die een heel speciale opvoeding nodig heeft en zeker niet geschikt is voor een beginnend honden liefhebber.

Gezondheid *1

De Griffon Vendéen zijn relatief gezonde rassen, zeker als je het vergelijkt met andere rashonden. Een van de pijlers waarop de gezondheid rust is de selectie van de goede fokdieren. In Frankrijk, maar ook in Scandinavië, waar ze nog veelvuldig voor de jacht worden gebruikt vindt een selectie plaats op basis van jachtkwaliteiten in combinatie met geestelijke en lichamelijke gesteldheid. De vereniging toetst de gezondheid permanent samen met de leden.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.