Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Foxterriër Gladhaar

Foxterriër Gladhaar

Foxterriër Gladhaar

Oorspronkelijk doel

Jachthond voor boven en onder de grond.

Beknopte geschiedenis

De Engelsen hadden voor hun drijfjachten een aardhond nodig, die het werk van de grote drijfhonden kon afmaken. De foxterrier moest een vos en een das uit zijn hol kunnen drijven. Daarvoor moest hij klein en sterk zijn, zeer alert en moedig, voornamelijk wit van kleur en met een groot en sterk gebit. Tegenwoordig wordt de foxterrier in ons land vooral gefokt om zijn schoonheid en om de vrolijke en schrandere huishond die hij is. In de ons omringende landen wordt hij gebruikt bij jacht als hondensport. De foxterrier is een natuurhond gebleven en heeft als huishond niets van zijn scherpte en speelsheid verloren. In huis en tuin jaagt hij op alles wat beweegt.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-012)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Actief en levendig, sterk geraamte en kracht in klein bestek, nooit plomp noch grof, niet te hoog en ook niet te laag op de benen, staande als een goed gebouwd jachtpaard met korte rug, veel grond beslaand.Een sterke, kleine terriër, die zich goed kan verdedigen tegenover de vos en das, door een sterke voorsnuit en een krachtig gebit. Een weerbestendige vacht, die bescherming biedt tegen barre omstandigheden en het lichaam beschermt tegen koude en beschadigingen tijdens het werk.

Huidig uiterlijk

De bouw van de twee variëteiten is hetzelfde. Het verschilpunt is de vacht. Het haar is glad- of draadharig.
Bij de “Gladhaar” is het haar kort, recht, vlak en sluik, glad, hard, rijkelijk dicht en met ondervacht. De gladhaar is zeer elegant om te zien. De vachtverzorging bestaat uit regelmatig borstelen.
Bij de “Draadhaar” is het haar tamelijk kort, hard, dicht, licht golvend, vast als een kokosmat en met een zachte fijne ondervacht. De benen zijn dicht behaard en kroes. Er is een lange baard. In de showconditie straalt hij kracht en elegantie uit. Niet in de showconditie ziet de draadhaar er wat wolliger en molliger uit. De vachtverzorging bestaat uit regelmatig borstelen en trimmen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vriendelijk, vrij en niet angstig.Zonder vrees tijdens de jacht en vriendelijk en vrij in de handen van jagers.

Huidig gedrag

Vriendelijke, vrije en sportieve gezinshond, die nog steeds in staat is het oorspronkelijke werk te doen en dus onbevreesd is.

Gezondheid *1

Afgezien van een jaarlijkse controle is de fox geen goede klant bij de dierenarts. Hij is zeer vitaal en heeft een robuuste gezondheid. Hij heeft scherpe zintuigen. Er zijn geen zwakheden in het ras door extreem fokken.
Erfelijk belast komt hier en daar patella luxatie voor. Bij een geconstateerde afwijking mag met deze dieren niet worden gefokt. De Foxterrier blijft tot op hoge leeftijd actief.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.