Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Landseer ECT

Landseer ECT

Landseer ECT

Oorspronkelijk doel

Werkhond en hulpje van vissers, maar ook waakhond.

Beknopte geschiedenis

Het ontstaan is in nevelen gehuld. Tot aan het openstellen van de stamboeken nauwelijks te achterhalen. Volgens de heer Toepoel zijn de Newfoundlander en de Landseer twee verschillende rassen, omdat ze in kleur, bouw en beharing verschillen. Inmiddels is er door studie achterhaald dat de Pyreneese Berghond een rol heeft gespeeld in de totstandkoming. Sir Edwin Landseer was een kunstschilder en hiernaar is dit ras genoemd.

VroegerNu

1831 Sir Edwin Landseer HW 1994

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-226)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote, sterke, harmonisch gebouwde hond. Vooral de reu staat in verhouding hoger op de benen dan de zwarte Newfoundlander.Door het werk op en aan het water moet de Landseer goed kunnen zwemmen en een waterbestendige vacht hebben.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd in exterieur met 100 jaar geleden. Zeer functionele bouw met goede beharing.
Moet ondanks zijn formaat een licht en ruim gangwerk tonen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Staat niet over in de standaard, maar het is een onstuimige, levenslustige en vooral nieuwsgierige hond. Door zijn energie moet er wel iets gedaan worden met deze hond.Landseers zwemmen graag en zijn dol op water, dus een goede mogelijkheid tot beweging. Er zijn zelfs Landseers die kunnen duiken naar de bodem.

Huidig gedrag

Om te voorzien aan zijn behoefte aan beweging en “werk”, is er elke dag een fikse wandeling. Waarbij hij bij voorkeur ook los moet kunnen lopen, noodzakelijk. Ze zijn ook waaks maar niet blafferig.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert voor de dekking op de volgende onderdelen:
Thrombopathia via DNA- test. HD Heupdysplasie, ED Elleboogdysplasie, DM (Degeneratieve Myelopathie), MD (Muscular Dystrohpy).

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.