Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Labrador Retriever

Labrador Retriever

Labrador Retriever

Oorspronkelijk doel

Van oorsprong een jachthond die vele diciplines en jachtvormen alsook tereingesteldheid en waterwerk goed aankan.

Beknopte geschiedenis

Komt oorspronkelijk van Canada, uit de streek Labrador en deelt zijn liefde voor water met de Newfoundlander. Deze rassen werden aldaar door elkaar gefokt.
Werd ook wel St. Johnshond of St. Johns Labrador genoemd (naar de havenplaats) of Newfoundlander, Lesser Newfoundlander en wat later Labrador retriever.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-122)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een sterk gebouwde actieve hond. Breed in schedel, borst en ribbenpartij, lendenen en achterhand. Nooit een buitensporig of overdreven zwaar of log uiterlijk hetgeen zijn functionaliteit nadelig beïnvloedt.Door zijn functionele bouw heel geschikt voor alle vormen van jacht, maar is een specialist op water-gebied, vandaar zijn ronde ribbenkorf (drijfvermogen) en waterbestendige vacht. Werklust. De otterstaart is een raskenmerk, de staart werkt ook als roer.

Huidig uiterlijk

Te zware- en of logge honden of zij die uitsluitend voor de show gebruikt worden kunnen het ras op den duur schaden en een te grote tweedeling in het ras bewerkstelligen.
Deze tweedeling in het werktype en het showtype is al doorgedrongen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Evenwichtig, zeer opgewekt. Voortreffelijke neus, zachte mond; verrukt van water. Aanpassende, toegewijde begeleider. Intelligent, ijverig en gewillig, met grote werklust voor de baas. Vriendelijke natuur, met geen spoor van aggressie of schuwheid.Stabiele hond, zeer werklustig zijn oorspronkelijke werk is de jacht, hierbij zijn functionele bouw en gedrag essentieel. Ook moeten de honden met elkaar kunnen samenwerken om de klus te klaren.

Huidig gedrag

In het werk is de labrador een voortreffelijke metgezel, die vele voorjagers grote vreugde geven.
Er is ook een keerzijde, te dikke honden en honden met een zeer druk gedrag, voldoen niet meer aan het beeld van de Labrador.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt voor: HD, ED, Oogproblemen (PRA-Cataract en RD), huidproblemen en overgewicht.
Er worden veel eisen gesteld aan het fokbeleid.

Overig / Aandachtspunten

Naast Labradors met stamboom, worden er ook veel zonder stamboom gefokt.
Groot verschil in werk- en showlijnen.
Punten om op te letten zijn laagbenigheid, zware honden, grote slappe voeten, gangwerk (vaak door overgewicht en/of slecht gehoekte voorhand)

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale
  • Rasvereniging
  • Hondewereld
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.