Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Curly Coated Retriever

Curly Coated Retriever

Curly Coated Retriever

Oorspronkelijk doel

Functionele werkhond gebruikt voor de jacht op waterwild. De rechterhand van de jachtopziener, werkt zelfstandig als na-zoeker van geschoten wild en helpt bij het aanhouden van stropers.
Met een kenmerkende Astrakan vacht.

Beknopte geschiedenis

Is ontstaan in de eerste helft van de negentiende eeuw in Engeland, waar het ras werd gebruikt voor de jacht op waterwild. Vermoedelijk is er Ierse Waterspaniel en poedel gebruikt. Dit resulteerde in een uitstekende waterhond met een dichte, waterafstotende krulvacht die bescherming bood in dichte begroeiing.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1900

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-110)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Krachtig, fier met een zekere mate van elegantie en een kenmerkende vacht.Door de flinke maat en de krachtige bouw in combinatie met de functionele vacht ontstond een jachthond die in een gestaag tempo de hele dag kan werken op land en in water zonder zichzelf nodeloos uit te putten. Vergelijkbaar met de dieselmotor.
Huidig uiterlijk

Het uiterlijk van de “moderne” Curly Coated Retriever is in feite onveranderd gebleven in vergelijking met zijn voorvaderen uit de negentiende eeuw. Het is altijd een numeriek “klein” ras in handen van een beperkte schare van trouwe liefhebbers gebleven.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Moedig, vriendelijk, vol zelfvertrouwen en onafhankelijk. Toont wat afstandelijk.Door zijn dubbel functie van jachthond en beschermer van de jachtopziener heeft de Curly altijd een waakzaam oog voor het verschil tussen eigen familie en buitenstaanders en in geval van een dreigende situatie zal hij zijn baas en huis trachten te beschermen. Dit instinct maakt de Curly een ander type hond als de andere retrieverrassen.
Huidig gedrag

De Curly Coated Retriever is een lieve, stabiele energieke hond die graag deel uitmaakt van het gezinsleven. Het zijn fijne huisdieren die verdraagzaam zijn voor mens en dier en goed samengaan met kinderen en ze zullen, hoewel ze onderzoekend zijn naar onbekenden, vrijwel nooit agressie tonen. Het zijn geen zinloze blaffers. De Curly Coated Retriever is toegewijd aan zijn gezin en het is belangrijk om deze hond vanaf jonge leeftijd kennis te laten maken met onbekenden. Curly’s worden traag volwassen en kunnen zich de eerste jaren als grote (soms dwaze) puppy’s gedragen. Het zijn zachtaardige en lieve honden die graag betrokken willen worden bij alles wat de baas en het gezin betreft.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging hanteert een fokreglement, waar de aandoeningen benoemd worden waarnaar onderzoek gedaan moet worden indien men een nestje wil fokken. Dit zijn HD en Oogonderzoek. Daarnaast laten fokkers vaak ook als extra ED, DNA onderzoek naar EIC, cord1PRA en GSD111a doen. De ziektes die vooral aandacht hebben zijn kanker (vooral mastocytoom) en het voorkomen van Epilepsie. Curly’s kunnen een leeftijd tussen de 9 en 14 jaar bereiken.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.