Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Ariégeois

Ariégeois

Ariégeois

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

De hond komt uit de streek Ariége en is het resultaat van het kruisingen tussen een briket en een meutehond voor de jacht op reeën en herten, misschien de Bleu de Gascogne of de Gascon Saintongeois. Hij behield de typische lichamelijke kenmerken van deze meutehonden maar minder belijning, een kleinere maat en is lichter.

VroegerNu

FCI Rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-020)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Lichte, middelgrote jachthond, elegant en gedistingeerd.De hond wordt gebruikt voor onder het geweer en voor de Parforce jacht. Zijn middelgrote en lichte structuur maak hem tot een waardevolle assistent die moeilijk terrein gemakkelijk aankan.
Zijn favoriete wild is het haas, maar wordt ook gebruikt voor de jacht op herten of wilde zwijnen.

Huidig uiterlijk

Ze moeten slank en lang zijn en kenmerkend lange, dunnere oren hebben. Oorspronkelijk gebruikt om in roedels te jagen, wordt dit ras tegenwoordig steeds vaker als huishond gezien. Deze overgang van werkdier naar geliefd huisdier is vrijwel zeker tot stand gekomen dankzij hun aangenaam gedrag.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gedrag: Vanwege zijn afkomst is hij zowel een hardwerkende hond evenals een drijfhond, die veel initiatief heeft en ondernemend is. Hij geeft goed luid en werkt het spoor snel uit.
Karakter: vrolijk en verdraagzaam; gemakkelijk in gebruik.
Ondanks dat ze bijna uitsluitend als werkhond werden gehouden, heeft de lieve en aanhankelijke aard van de Ariégeois ertoe geleid dat ze tegenwoordig steeds vaker als gezelschapsdieren worden gebruikt. Ze zijn over het algemeen tolerant ten opzichte van kinderen en houden van al hun gezinsleden. Ze accepteren vreemden en vertonen zelden tekenen van verlegenheid of wantrouwen. Hun diepe geblaf en alerte aard maken ze echter tot een zeer geschikte waakhond.

Huidig gedrag

Eigenaren moeten zich er echter van bewust zijn dat de Ariège veel lichaamsbeweging nodig heeft en een ervaren en geduldige eigenaar.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras waardoor er geen monitoring plaatsvind van ziekten en gebreken. Er wordt echter wel aanbevolen om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.