Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Welsh Corgi Pembroke

Welsh Corgi Pembroke

Welsh Corgi Pembroke

Oorspronkelijk doel

Het drijven van koeien (Welsh Black Cattle) in het heuvelachtige Pembrokeshire in Wales. Het bewaken van de boerderij en het verdelgen van ongedierte.

Beknopte geschiedenis

Het ras is zeer oud. Aannemelijk is dat het ras afstamt van de Zweedse Västgötaspetz die door de Noormannen meegenomen is op hun tochten. In Wales hebben kruisingen plaatsgevonden met lokale honden o.a. de inmiddels uitgestorven Welsh Sheepdog. De Pembroke zou zijn meer spitsachtig uiterlijk ook te danken hebben aan kruisingen met het Schipperke dat is meegenomen door Vlaamse wevers die naar Groot Brittannië zijn getrokken. Hier is een veedrijver uit ontstaan die functioneel laag is gefokt om koeien te kunnen drijven door ze in de hakken te bijten (heelen).

VroegerNu

Kamp Rozavel Red Dragon. Geb. 1932
Een van de founders van het ras.

Driekleur teef met correcte verhoudingen
Foto: Boris Glukharev
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -39)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Laag gesteld, stoer, stevig gebouwd, levendig en actief. Geeft de indruk van kracht en uithoudings-vermogen in een klein lichaam.Veedrijver die laag gesteld is om goed te kunnen “heelen”. De trap van een koe gaat over hem in de lucht.

Huidig uiterlijk

De Welsh Corgi Pembroke (Pem) is een kortbenige, stevig gebouwde herdershond. Hij heeft een vrijmoedige uitdrukking, is vlot en vriendelijk en nooit zenuwachtig of agressief.
Het hoofd is vosachtig met een levendige blik, een schrandere uitdrukking, staande oren en ronde bruine ogen. De snuit is wat korter dan de schedel. De benen zijn kort en recht met stevig bot en ovale goed gesloten voeten. Het lichaam is middelmatig lang met een rechte rug en een diepe borst. De staart wordt normaal gedragen in het verlengde van het lichaam en bij alertheid omhoog maar niet gekruld. Een aangeboren korte staart komt ook regelmatig voor. Het gangwerk is vlot en actief. Het stelt de hond is staat zijn taak bij de kudde goed uit te kunnen voeren. De beharing is middelmatig lang met rechte haren en een dichte ondervacht. De Pem komt voor in de kleuren rood, sable (bruin met zwarte haarpunten), lichtbruin en rood met zwart vrijwel altijd met witte aftekeningen op benen, borst en/of hals. Een witte bles komt ook voor. De schofthoogte is ongeveer 25 – 30 cm. Het gewicht is globaal tussen 9 en 12 kg.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Stoutmoedig en voor zijn taak berekend. Open en vriendelijk, nooit zenuwachtig of agressief.
Geeft de indruk van kracht en uithoudingsvermogen in een klein lichaam.
Heeft nog steeds de aanleg om zijn “kudde”bij elkaar te houden. Je merkt dit tijdens gezinswandelingen. Pups hebben nog steeds de neiging tot “hakkebijten”.

Huidig gedrag

Als huishond kenmerken ze zich door trouw en waakzaamheid. Ze zijn leergierig, attent, bereid voor de baas te werken en doen dit met veel plezier. Het is een uitgesproken kindervriend. Ze hebben een pittig karakter, dat een consequent en rechtvaardige hand van de baas nodig heeft. Het verdient aanbeveling met een Corgi te gaan werken, bijvoorbeeld een cursus gedrag en gehoorzaamheid, eventueel behendigheid of fly-ball; ze hebben een hekel aan een saai bestaan. Ze willen overal bij zijn en hebben de aanleg zich ook overal mee te bemoeien. Men moet het karakter van een Corgi niet onderschatten. De Pembroke wordt nog steeds sporadisch gebruikt op de boerderij en haalt dan dagelijks de koeien naar de stal om gemolken te worden.

Gezondheid *1

De Welsh Corgi Pembroke is een relatief gezond ras. De gemiddelde leeftijd is 12-13 jaar, maar honden van 15-16 jaar zijn geen uitzondering. Er komen erfelijke ziektes voor in en de verenigingen controleren hierop. Voordat er gefokt mag worden moeten de fokdieren zijn onderzocht op:
Heup Dysplasie (HD) ; Degeneratieve Myelopathie (DM), het gaat hier om de DNA test, en erfelijke oogafwijkingen (ECVO test).
DM is een aantasting van het ruggenmerg en komt bij de Pembroke bovengemiddeld voor, de ziekteverschijnselen zijn verzwakking en uiteindelijk verlamming van de achterhand. De symptomen openbaren zich bij dit ras gelukkig meestal pas op hoge leeftijd. Er bestaat sinds een aantal jaren een DNA test waarmee dragers opgespoord kunnen worden. Bij het fokken wordt hier rekening mee gehouden, door enkel te fokken met combinaties waarbij op grond van onderzochte erfelijke eigenschappen de ziekte niet voor mag komen.
Er mag niet gefokt worden met twee natuurlijke kortstaarten.

Overig / Aandachtspunten

De Welsh Corgi Pembroke wordt steeds meer een wereldwijd populair ras. Dit komt mede doordat koningin Elizabeth van Engeland het ras bezit. Ze heeft ook gefokt (kennelnaam Windsor).
Er bestaan twee Welsh Corgi rassen, de Pembroke uit Pembrokeshire en de Cardigan uit Cardiganshire. Er is veel gelijkenis maar er zijn ook duidelijke verschillen. De Cardigan is in het algemeen iets groter en forser en kent naast dezelfde – ook andere kleuren die vrij veel voorkomen. Het voert te ver om dit hier uitgebreid te bespreken. Op de websites van de verenigingen is hierover voor geïnteresseerden meer informatie te vinden.
De Pembroke is van oorsprong een werkhond en bij het fokken en op keuringen moet er op gelet worden dat de moderne Pembroke zo gebouwd behoort te zijn dat hij moeiteloos zijn werk kan doen.
Er moet op gelet worden dat het niet een te zware en te lage hond wordt.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • De Welsh Corgi door Helga van Voorthuysen
  • he Welsh Corgi door Charles Lister-Kaye
  • The complete Pembroke Welsh Corgi door Mary Gay Sargent en Deborah S. Harper
  • Hondenwereld
  • Rasverenigingen NWCC, WCCN en DWCA,
  • Diverse kenners van het ras
  • www.WelshCorgiPembroke.pedigreedatabaseonline.com

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.