Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Srpski Gonic

Srpski Gonic

Srpski Gonic

Oorspronkelijk doel

Jachthond

Beknopte geschiedenis

Dit ras behoort tot de groep lopende honden die zich over de gehele Balkan heeft verspreid. Er wordt aangenomen dat honden uit klein-Azië een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van dit ras. De eerste beschrijving onder de naam “Balkanhond” dateert uit 1905 en werd geschreven door Franz Laska, die naast andere rassen ook dit ras als eerste dit ras beschreef. De eerste standaard werd opgesteld in 1924, maar de FCI keurde de Balkan Hound-standaard pas goed tijdens zijn zitting in Bled op 14 mei 1940 onder de reeds in 1939 in Stockholm aangemelde standaard.
Aangezien dit ras in het bijzonder wijdverbreid is in Servië, nam de Joegoslavische Cynologische Unie de controle over de fokkerij over en werden de honden geregistreerd in het officiële Joegoslavische stamboek. Tijdens zijn vergadering op 12 november 1996 in Kopenhagen besprak de algemene raad van de FCI het verzoek van de algemene vergadering van de Joegoslavische hondenvereniging en stemde ermee in de naam “Balkan Hound” te veranderen in “Servische Hound”.

VroegerNu

Afb. FCI rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-150)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote hond sterke lichaamsbouw pittig, levendig en energiek.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vriendelijk, van levendig temperament, betrouwbaar, opmerkelijk volhardend.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, maar erfelijke ziekten en gebreken zijn niet bekend. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oog-onderzoeken.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.