Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Hygenhund

Hygenhund

Hygenhund

Oorspronkelijk doel

Lopende hond.

Beknopte geschiedenis

Afkomstig uit Noorwegen en ontstaan uit de grote fokkerijen van de heer F. Hygen. Vandaar de naam. Stamt af van de Ringerike honden, die een plaatselijke Stövarevariant in Noorwegen waren. De Hygenhund en de Dunkerhund is een tijdje als één ras beschouwd, maar vanaf 1934 zijn ze gescheiden en hebben ze ieder hun rasbeschrijving. De Hygenhund is een, in aantal, zeer klein ras en ook in het land van herkomst is hij zeldzaam.

VroegerNu

Afb. Dummerkompendium Noorse Hygenclub

Afb. Dommerkompendium Noorse Hygenclub
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-266)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgroot, sterk en compact, rechthoekig van bouw met een stevige bovenbelijning.Geschikte lichaamsbouw om de hele dag te jagen, krachtig gespierd met een groot uithoudingsvermogen.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. de oorspronkelijke honden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Er staat niets over het gedrag in de rasstandaard.Het is een lopende jachthond die alleen of in gezelschap van andere honden

Huidig gedrag

De Hygenhund is een jachthond bij uitstek. Het is een taaie harde hond, met een groot uithoudingsvermogen. Sterk van bouw en moedig, prima karakter en een fantastische jachtmaat.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Brakkenclub behartigd dit ras, maar er is nog geen fokbeleid vastgesteld. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Noorse Hygenhund club
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.