Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Entlebucher Sennenhond

Entlebucher Sennenhond

Entlebucher Sennenhond

Oorspronkelijk doel

Drijfhond en erfhond.

Beknopte geschiedenis

De Entlebucher is de kleinste van de 4 Zwitserse Sennenhonden. Hij komt oorspronkelijk uit het Entlebuch, een dal in de kantons Luzern en Bern. Dit type stond bekend als Schärlig, de naam van een stroompje in dit gebied waar deze hond zeer geliefd was. De eerste beschrijving ervan onder de naam “Entlibucherhund” stamt uit 1889. Maar nog gedurende geruime tijd daarna wordt er eigenlijk geen onderscheid gemaakt tussen een Appenzeller en een Entlebucher.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-047)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Entlebucher Sennenhond is een middelgrote, compact gebouwde hond, iets langer dan hoog. Driekleurig zoals alle Sennenhonden. Opgewekte, schrandere en vriendelijke gelaatsuitdrukking.Is de kleinste van alle Sennenhonden
Maar werd en wordt nog steeds gebruikt als waak- en drijfhond op boerderijen, tegenwoordig ook familie- en veelzijdige werkhond.

Huidig uiterlijk

De Entlebucher Sennenhond is een middelgrote, compact gebouwde hond, goed gespierd en door de lange staart lijkt de hond soms wat lang. Driekleurig.
Ook zijn er honden die vanaf hun geboorte een natuurlijke stompstaart hebben.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en onbevreesd; tegenover bekenden goedmoedig en aanhankelijk, tegenover vreemden iets wantrouwend. Onomkoopbare waker, opgewekt en leergierig.Vaak beschreven als de geboren optimist en levensgenieter. Hij is blijmoedig, beweeglijk, soepel en bliksemsnel. Apporteren is zijn grootste hobby.

Huidig gedrag

De kleinste van de vier Sennenhonden. Helemaal vast staat het aantal niet, maar waarschijnlijk zijn er ongeveer 800 exemplaren in Nederland. Het zijn opgewekte, vrolijke honden. Ze zijn intelligent, levendig en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Ze zijn enigszins terughoudend ten opzichte van vreemden en onomkoopbaar! Zij werken graag voor je en zijn niet voor een gat te vangen. Zij stellen gezelschap zeer op prijs en genieten ervan om samen lange wandelingen te maken of hondensport te beoefenen. Ook zwemmen doen de meesten graag, vooral als ze iets uit het water moeten ophalen.

Gezondheid *1

De gemiddelde levensverwachting van een Entlebucher ligt op het ogenblik op 11-13 jaar. Over het geheel genomen zijn het gezonde levendige honden maar zoals elk ras kent ook het Entlebucherras zijn punten die extra aandacht verdienen. De meeste aandacht gaat op dit moment uit naar HD, EU en oogproblemen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.