Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Ierse Rood Witte Setter

Ierse Rood Witte Setter

Ierse Rood Witte Setter

Oorspronkelijk doel

De Ierse Rood-witte Setter en de Rode Ierse Setter zijn nauw verwant aan elkaar, toch zijn het 2 verschillende rassen. Er zijn meer verschillen in beide rassen dan alleen de kleur. Halverwege de 19e eeuw werd de effen rode kleur zo populair, dat de Rood Witte Setter als ras bijna was verdwenen. Beide Setter rassen komen uit Ierland en werden daar gehouden als jachthond met name voor het zoeken naar en voor het aanwijzen (voorstaan op) van vederwild, zoals fazanten, kwartels en patrijzen. De eerste periode werd er nog gejacht met netten, later met een geweer.

Beknopte geschiedenis

De Ierse Rood Witte Setter vindt haar oorsprong in de spaniels. Sinds de populariteit van de effen rode Ierse Setter halverwege de 19e eeuw heeft het ras het moeilijk gehad om niet uit te sterven. Met name in de tweede helft van de 20ste eeuw was er nog maar één fokker in Ierland. Daar waar kennel Eldron begin 20e eeuw de Rood Witte in stand hield, was kennel Knockalla dat voor de jaren na de 2e wereldoorlog. Ook nu nog zien we weinig Ierse Rood Witte Setters. Zowel in Ierland als Nederland zijn er maar een handvol fokkers, die dit mooie ras in stand houden.

VroegerNu
19e eeuwHeden
Jaren 90Heden
Ierse Rood Witte Setter in actie
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-330)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een sterke, welgebouwde en in balans zijnde hond, die er meer atletisch uitziet dan racy (op snelheid gebouwd). De Rood Witte Setter is gefokt om te werken en toont uithoudingsvermogen in zijn lichaam.
Anders dan de Rode Setter is de Rood Witte in het geheel zwaarder ogend in lichaam en in hoofd. Het lichaam heeft een rechte rugbelijning en toont meer rib dan de Rode Setter. De kleur is wit met rode platen.
De Rood Witte Setters zijn snelle honden, die op grote weide vlakten jagen. Ze zoeken de grond op een intelligente wijze af naar wild.
De galop over het veld is snel, vrij en moeiteloos. Wanneer ze vederwild hebben geroken, staan ze strak in de houding voor.

Huidig uiterlijk

De Ierse Rood Witte Setter heeft nog een grote gelijkenis met de Rood Witte van het eerste uur. Belangrijk is dat de Rood Witte Setter zijn atletische bouw blijft behouden en niet te racy wordt.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Rood Witte Setter is aristocratisch en intelligent. Ze zijn vriendelijk, vastberaden en tonen veel moed. Het is een makkelijk te trainen jachthond.Mede door hun vastberadenheid en moed is de Rood Witte Setter een betrouwbare jachthond. Door hun vriendelijkheid met aandacht voor de baas zijn ze goed op te leiden tot jachthond.

Huidig gedrag

Het huidige gedrag is niet gewijzigd ten op zichten van de vroegere tijden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond aandoeningen voor, de rasverenigingen controleren hierop, er komt o.a. voor:
Heupdysplasie – sinds de jaren 80 vorige eeuw is dit vanwege de HD onderzoeken onder controle
Oogaandoeningen (o.a. PRA RCD 4, en-ectropion) – sinds een aantal jaar onder controle mede vanwege DNA onderzoeken
Daarnaast wordt er in de fokkerij altijd getest op de stollingsziekte Von Willebrand, vanwege de DNA testen komt dit niet meer voor.
Maagkanteling kan voorkomen, vanwege de diepe borstkast
Epilepsie primaire, hier worden onderzoeken naar gedaan om dit onder controle te krijgen. Lijders worden uitgesloten voor de fokkerij.

Overig / Aandachtspunten

De Ierse Rood Witte Setter kan veel problemen ondervinden bij een (vroegtijdige) castratie/sterilisatie. Er ontstaan problemen met de vacht en incontinentie. Het wordt daarom, behoudens medische redenen, afgeraden om de Rood Witte Setter te castreren/steriliseren.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.