Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Dobermann

Dobermann

Dobermann

Oorspronkelijk doel

Waak- en politiehond.

Beknopte geschiedenis

De Dobermann is het enige Duitse ras die de naam draagt van zijn originele fokker, F.L.Dobermann. Volgens overlevering was hij een belastinginner, vilder en parttime hondenvanger, wettelijk bevoegd om zwerfhonden te vangen. Hij fokte met honden uit deze opvang die vrij scherp waren. De zogenaamde “slagers honden”, welke al een vrij puur ras was in die tijd, speelde een hele belangrijke rol in het ontstaan van het ras de Dobermann. Deze honden waren van een vroeg type Rottweiler, gekruist met een type herdershond die in Thüringen als een zwarte hond met roestrode aftekeningen bestond. Op deze wijze ontstond “zijn ras”, niet alleen alerte, maar ook zeer verdedigende werk- en huishonden. Ze werden vaak gebruikt als waak- en politiehonden. Hun veelvuldige inzet in het politiewerk gaf ze de bijnaam “Gendarme hond”. In deze omstandigheden was het vanzelfsprekend dat de Dobermann officieel werd erkend als een politiehond aan het begin van de 20e eeuw.

VroegerNu

HW 1978

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -143)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Dobermann is middelgroot, krachtig en gespierd gebouwd. Door zijn elegante lichaams-belijningen, zijn trotse houding, het temperamentvolle karakter en de vastberaden uitdrukking voldoet hij aan het ideaalbeeld van de hond.De Dobermann is een waak- en verdedigings- en politiehond ter bescherming van huis en haard.
Daarnaast worden ze ook ingezet als berichtenhond tijdens oorlogen of rampen.

Huidig uiterlijk

Ondanks grote diversiteit in types moet hij altijd kracht en elegantie verenigen en “ADEL” tonen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Van huis uit is de Dobermann vriendelijk en rustig. Erg aanhankelijk aan de familie. Een middelmatig temperament en een middelmatige scherpte is een vereiste. Een middelmatige irritatiedrempel is vereist. De Dobermann houdt van werken en moet een goed werkvermogen, moed en hardheid hebben en makkelijk te trainen zijn. Met gepaste aandacht voor het milieu moet er speciale nadruk worden gelegd op zelfverzekerdheid en durf.De Dobermann wordt als multifunctionele hond voor diverse sportdoeleinden gebruikt.
(zoals o.a. IGP, Speurhond, Gehoorzaamheid en Behendigheid, etc. etc.)
De Dobermann wil graag werken voor zijn baas.

Huidig gedrag

Sociale gebruiks- en waakhond. Vriendelijk en makkelijk als familiehond te houden. Echte kindervriend.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de verenigingen controleren de fokdieren op: HD, PHTVL/PHPV, v.Willebrand type I, DCM.

Overig / Aandachtspunten

De Dobermann moet middelgroot, krachtig maar moet tevens elegant zijn en altijd “ADEL” tonen.
(Zie gecoupeerde foto bovenaan van de adellijke Dobermann)

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.