Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Volpino Italiano

Volpino Italiano

Volpino Italiano

Oorspronkelijk doel

Waak- en gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De Volpino is een afstammeling van de Europese Spits, die al sinds de bronstijd in gebruik waren en leefden in de centrale gebieden van ons continent en hun fossielen skeletten zijn gevonden rond de paalwoningen. Dus de Volpino is terug te voeren op dezelfde voorouders als de Duitse Spits, waarvan hij geen afstammeling is, maar verwant is. Hij wordt al eeuwenlang in Italië gefokt zowel in de paleizen van de adel als in de huisjes van het gewone volk, waar hij heel speciaal wordt gewaardeerd vanwege zijn beschermende instincten en alertheid. Zo laat de schilder Vittore Carpaccio op zijn schilderij “het visioen van St. Augustinus” van 1502 een afbeelding zien van de populaire hond. Hij was ook de hond Michelangelo in de 18e eeuw en de onvermoeibare begeleider van voerlui uit Toscane en Latium, altijd klaar om elke vreemdeling, die hij onderweg tegenkwam luid te melden. De standaard werd in 1913 geschreven en gebruikt in de eerste helft van de 20e eeuw was het ras erg populair, maar verdween toen. Sommige witte exemplaren verschenen toen weer in 1968 en werd de Volpino opnieuw geregistreerd in 1972. Ook de eerder bekende rode kleur is weer terug te vinden.

VroegerNu
Er is geen oude foto ter beschikking,
we houden ons aanbevolen.

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-195)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleiner formaat Spits-type, compact, harmonieus, met lang, afstaand haar bedekt.

Huidig uiterlijk

De Volpino heeft een dikke vacht, met lang, recht haar. De vacht vergt relatief weinig onderhoud, af en toe borstelen volstaat om klitten te voorkomen. Met een goede borstel bijhouden is dit echter geen probleem.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Tegenover zijn omgeving en zijn vertrouwelingen, erg aanhankelijk, met een uitgesproken temperament, levendig, vrolijk en speels.De Volpino is een zeer levendig en actief hondje, uiterst gehecht aan zijn baas, geen allemansvriend, zeer alert met een sterk waakinstinct, Hij blaft bij onraad zodat de grote echte waakhonden wakker worden en hun taak kunnen doen.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, bij de Volpino komt er Epilepsie en PLL voor, de vereniging controleert hierop.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.