Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Schillerstövare

Schillerstövare

Schillerstövare

Oorspronkelijk doel

Luidgevende jachthond.

Beknopte geschiedenis

Op de eerste hondenshow in Zweden in 1886 was er 189 spoorhonden tentoongesteld. Onder hen waren een reu en een zijn nest zuster genaamd « Tamburini » en « Ralla I » eigendom van de
boer Per Schiller. Beiden kwamen van de beroemde lopende honden gehouden op het landgoed van Kafl. Deze honden hadden waarschijnlijk hun oorsprong in Zuid-Duitsland. Zij waren vrij klein, bruin met zwarte mantel en kleine witte aftekening. Naast deze, honden behoorde de Zwitserse honden en
voor een groot deel Engelse honden, vooral Harriers tot de oorsprong van de Schillerstövare. Het ras ontwikkelde zich snel tot een uniform type, waarbij het continentale type overheerste. In 1907 werd het ras erkend door de Zweedse Kennel Club.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar.

Foto: FCI rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-131)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Goed geproportioneerd, enigszins rechthoekige lichaamsbouw, pezig, statig totaalbeeld, die de indruk wekken van snelheid en kracht. Bruine kleuren met zwarte mantel.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig en aandachtig.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is een rasvereniging van dit ras, maar over erfelijke gebreken en ziekten is niets vermeld. Het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.