Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Biewer Terrier

Biewer Terrier

Biewer Terrier

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De Biewer Terrier is nauw verwant aan de Yorkshire Terrier.
Vermoedelijk per toeval in 1984 ontstaan. Fokkers van de Yorkshire Terrier zagen bij hun nest puppy’s die anders waren dan de anderen. Ze vonden de kleuren dusdanig mooi dat ze een fokprogramma op gingen zetten om meer van dit soort pups te creëren.

VroegerNu
Omdat het hier een betrekkelijk jong ras betreft
is er geen afbeelding uit het verleden beschikbaar.

RvB
Uiterlijk volgens rasstandaard (AKC)
(nog niet FCI erkend)
Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Biewer Terrier is een elegante, langharige, uniek gekleurde toyterriër met een voor dit ras kenmerkende paardenstaart.

Huidig uiterlijk

De vacht valt in het midden uiteen, hangt recht en gelijkmatig aan beide zijden van het lichaam alsof er een kam is gebruikt om het te scheiden. De rug is vlak, met hoogte bij schoft gelijk aan de hoogte bij het kruis. De lichaamslengte is iets langer dan de totale hoogte. De staart is hoog aangezet en goed gewelfd over het lichaam gedragen, bedekt met een lange weelderige pluim.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Biewer Terrier heeft een luchtige, grillige, kinderlijke houding. Hoewel ze soms ondeugend zijn, zijn ze gehoorzaam en een trouwe metgezel.

Huidig gedrag

De Biewer Terrier is een echt toy terrier ras; houdt van aandacht en heeft een liefdevolle, aanhankelijke aard. Hij is grillig in zijn gedrag en spel. De meeste eigenaren van Biewer Terriers houden van zijn speelsheid en zijn bereidheid om nieuwe dingen te proberen. Hij is een beetje op zijn hoede voor vreemden, maar zal ze vrij snel omarmen. Als hij niet goed gesocialiseerd is, kan hij pittig worden met vreemden. Socialisatie moet op jonge leeftijd beginnen. Anders kan hij blaffen of onrustig worden en kan dan ook veeleisend en wilskrachtig zijn. Hij kan goed overweg met andere honden wanneer hij bij hen is opgevoed; deze kleine hond kan zich soms moeilijker aanpassen aan een huis met grotere honden of katten.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, De vereniging ziet toe op controle van het verplichte onderzoek naar Patelle Luxatie.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • American Kennel Club (AKC)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.