Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Kai

Kai

Kai

Oorspronkelijk doel

Jachthond

Beknopte geschiedenis

De Kai is een oud ras dat valt onder de Shikahonden (middelgrote), bijnaam KAI TORA-KEN of TORA INU wat tijgerhond betekent. De bijnaam tijgerhond is vanwege de gestroomde vacht en het moedig karakter. De naam ‘Kai-ken’ is ontleend aan het gebied waar ze zijn ontstaan, het district Kai (het berggebied Fuji en Yamanishi), centraal gelegen op Honshu westen van Tokio. Omdat deze regio moeilijk toegankelijk, bergachtig is, is het ras er honderden jaren geïsoleerd gehouden waardoor genetische zuiverheid is gevormd. Het ras is bedreven in het beklimmen van heuvels en heeft een goed richtingsgevoel op oneffen terrein. Ook is de Kai een goede zwemmer. Wildzwijn, hert, beer, haas, vederwild en ook de Japanse Serow (geit-antilope) werden ermee bejaagd.
In 1934 is het ras tot beschermd erfgoed verklaard.

VroegerNu


Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-317)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Kai is een middelgroot, gestroomde hond van het spitstype: goed uitgebalanceerd en stevig gebouwd. Hoogte-lengte verhouding is 10-11, borst is diep met matige ribwelving. Stop is abrupt en voorsnuit puntig. Driehoekig prikoor is groter vergeleken met de overige Japanse inheemse rassen en iets naar voren gedragen. Hoekingen zijn matig. Staart is dik, hoog aan-gezet, gedragen als krul of sikkel over de rug. Vacht: kort uitstaand dekhaar en wollige dichte ondervacht, staarthaar uitstaand lang. Kleur: rood-brindle, bruin-brindle, zwart-brindle.In Japan is het ras nauwelijks veranderd.
In Amerika is de laatste decennia het beertype ontstaan wat een zwaardere voorsnuit heeft.
Tegenwoordig wordt het ras, ook in Japan, meestal als gezelschapshond gehouden.

Huidig uiterlijk

Is in Japan nauwelijks veranderd en nog steeds zeer behendig en bedreven om te leven en werken in de bergen. Hiervoor beschikt het over krachtige hakken, veerkracht en stevige katachtige voeten.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Jachthond, moedig, behendig en waakzaam.Jachthond op grootwild, haarwild en vederwild.

Huidig gedrag

Het ras is scherpzinnig en gevoelig. Het is een natuurlijk jager met sterke prooidrift en hoewel zelfstandig, zeer toegewijd aan de baas. Consequente opvoeding en training is vereist. Tegenover vreemden terughoudend, maar vriendelijk en aanhankelijk jegens degenen die het kent. De Kai is scherp en alert en neigt tot loyaliteit aan één baasje.

Gezondheid *1

Zoals bij elk levend wezen komen er bij de Kai ziekten voor, o.a CEA, HD en Patella luxatie.

Overig / Aandachtspunten

Fouten: Geen goed geslachtstype; Lichte kleur neusspiegel; Lichte oogkleur; Korte vacht. Diskwalificerend:Vervaagde kleur; veel witte vlekken; Agressief /zeer schuw; Lichamelijke/ gedragsafwijkingen; Extreme Boven- of Ondervoorbeet; Geen prikoor; Hangende of korte staart.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.