Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Barbet

Barbet

Barbet

Oorspronkelijk doel

Waterhond voor de jacht op waterwild.

Beknopte geschiedenis

Zeer oud ras, komt in heel Frankrijk voor, werd voor de jacht op waterwild gebruikt en is vanaf de 16e eeuw in diverse boeken en geschriften.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Anne Plomp
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -105)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een licht gestrekte hond van gemiddelde grootte, een bijzonder kenmerk van het ras is de dikke, wollige beharing, die een doeltreffende bescherming biedt tegen kou en vocht. De vacht aan zijn kin vormt een baard (Frans: barbe), waaraan het ras zijn naam ontleent.Puur functionele hond met een waterbestendige vacht. Het is een middelgrote, goed gebouwde hond met een rustieke uitstraling. Zijn natuurlijk en niet verharende vacht komt voor in diverse kleuren.
Eenkleurig zwart, bruin, geel, eventueel met witte aftekening.
Huidig uiterlijk

Er bestaan nog steeds voldoende typische honden, er zijn nog weinig Barbets met de typische Chrochet aan de staart.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Evenwichtig, zeer baasgericht, zeer sociaal, houdt van water, zelfs wanneer het water zeer koud is.Evenwichtig, karakter, zonder een spoor van nervositeit of angst. Leergierig en intelligent.
Huidig gedrag

De Barbet is een uitgesproken vrolijke, vriendelijke, evenwichtige en leergierige hond die graag onderdeel van het gezin uitmaakt. Hij is bijzonder mensgericht en ontwikkeld een sterke band met mensen waarmee hij samenleeft. Hij heeft veel energie zonder “druk” te zijn en onderneemt graag wat met zijn baas. Door zijn intelligentie en baasgerichtheid is de Barbet goed te trainen.
Rustig van aard en absoluut niet sloom, aanhankelijk, actief, speels, lief voor kinderen, blaft weinig, kan goed met andere huisdieren, enigszins eigengereid, wil graag betrokken worden bij baas en gezin, is dus niet geschikt als kennelhond.

Gezondheid *1

De Barbet is een gezond ras en kent slechts af en toe gezondheidsproblemen. Qua gezondheid wordt er in Nederland gecontroleerd op HD, daarnaast wordt er een ECVO test gevraagd en wordt er via DNA getest op prcd-PRA. (gevalideerde test voor het ras).

Overig / Aandachtspunten

Aandacht voor overdreven getoiletteerde vachten, te korte of te lange snuitlengte, staartaanzet en de maat. De typische afgeronde achterhand verdwijnt als de hond te overdreven gehoekt is in de achterhand.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.