Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Istarski Kratkodlaki Gonič

Istarski Kratkodlaki Gonič

Istarski Kratkodlaki Gonič

Oorspronkelijk doel

Geharde geurhond, speciaal voor de jacht geschikt voor haas, vos en wildzwijn, maar ook te gebruiken als zweethond.

Beknopte geschiedenis

Het ras is ontstaan uit een oude vorm van de “East Adriatic White Hound met aftekening”. Het vroegste bewijs hiervan is te vinden in de Franciscaner klooster in Dubrovnik, dat dateert uit de periode tussen 1327 en 1348. Het hoofd van de pilaren tonen vier honden van deze oud type loophond. In de nabijgelegen kapel op de begraafplaats bij het dorp Beram (Istrië) bevind zich een schilderij “The Bowing of the Three Kings” uit 1474 waar de “Istrische windhond” is afgebeeld. Dit wordt gevolgd door het altaarbeeld “De Moeder van Barmhartigheid” in de Kerk van de Heilige Franciscus in Zadar uit 1476, waar linksonder in de hoek de voorouder van de huidige Istrische windhond wordt getoond. Deze wordt weergegeven in een driekleurige vacht. De beschrijving van deze hond staat in het manuscript van Đakovoer bisschop Petar Bakić uit 1719, waar staat, dat de Istrische honden al vóór de 14e eeuw bekend waren. De eerste standaard van de kortharige Istrische windhond is door de FCI gepubliceerd op 04/02/1955.

VroegerNu


FCI Rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-151)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een hond van adellijk uiterlijk en brakkenachtige lichaamsbouw Gemiddelde grootte. Elegant lichaam zonder grofheid, met harmonieuze bewegingen en kort fijn haar met een sneeuwwitte kleur, oranje aftekeningen op hoofd en lichaam. Het verschil tussen reu en teef moet goed duidelijk zijn.Zeer functionele hond, echte brak die goed kan werken en een heel goed neusgebruik heeft.
Door zijn witte uiterlijk makkelijk te onderscheiden van het omringende wild.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. de oorspronkelijke honden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Dit ras laat zich gemakkelijk trainen voor de jacht en is dankzij zijn uitstekende jachteigenschappen erg geliefd bij jagers. Deze brak is voor de jacht op ruig, rotsachtig terrein (Karst-gebied), maar ook op alle andere jachtgebieden bijzonder geschikt. Zijn stem is krachtig en melodieus. Vol levendig temperament, goedaardig, zachtaardig, gehoorzaam, noch angstig noch agressief. Trouw aan zijn voorjager. Wantrouwend tegenover vreemden.Het binnenhalen van wild is het belangrijkste van dit ras, zeer trouw aan de voorjager en een uitstekende werker. Kan gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is niet bekend over gezondheid van dit ras. Er vindt geen monitoring plaats van erfelijke ziekten en gebreken. Het verdient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.