Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Pyreneese Berghond

Pyreneese Berghond

Pyreneese Berghond

Oorspronkelijk doel

Waak en verdedigingshond.

Beknopte geschiedenis

Aanwezig in de Pyreneeën sinds onheuglijke tijden, gekend en gebruikt in de Middeleeuwen als bewaker van het kasteel, word hij vermeld door Gaston Phoebus in de XIVe eeuw. Reeds gewaardeerd als gezelschapshond in de XVlle eeuw, kende hij zijn glorietijd aan het hof van Lodewijk de XIVe. De eerste gedetailleerde beschrijving van deze hond dateert uit 1897, afkomstig uit het boek van graaf van Bylandt. Tien jaar later worden de eerste rasverenigingen opgericht en in 1923 wordt door de “Réunion des Amateurs de Chiens Pyrénéens”, op initiatief van de heer Bernard Senac-Lagrange, de officiële standaard opgenomen bij de S.C.C. De tegenwoordige standaard staat nog zeer dichtbij de standaard die werd opgesteld in 1923, het zijn vooral bijzonderheden die toegevoegd werden.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-092)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote, indrukwekkende en krachtig gebouwde hond, evenwel met een zekere gratie (elegantie).Heeft de eigenschap van bewaker en verdediger Zal dan ook zelfstandig beschermen van de kudde tegen schadelijke roofdieren en eigenaar tegen vreemden.

Huidig uiterlijk

Het is nog steeds een grote hond, imposant en krachtig gebouwd, maar niet ontdaan van een zekere elegantie. Als tijdens het gangwerk of alert zijn, vormt de staart een wiel en dan is hij meteen een blikvanger.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gebruikt om, in z’n eentje, de bewaking van de kudde te verzekeren tegen aanvallen van roofdieren. Er werd geselecteerd op zijn aanleg als bewaker en verdediger, en zijn toewijding voor de kudde.
De voornaamste kwaliteiten die hieruit voortvloeien zijn: kracht en lenigheid alsook de zachtheid en de gehechtheid naar diegenen toe die hij beschermt. Deze waakhond heeft een neiging naar onafhankelijkheid en een gevoel van initiatief die een zeker gezag van zijn baas vergt.
De kracht en beweeglijkheid die hij uitstraalt en ook heeft schrikt schadelijke wild af hij beschermd de zijn kudde met veel ijver. Tegen zijn eigen mensen heeft hij zachtheid en aanhankelijkheid.

Huidig gedrag

Deze waakhond heeft de neiging naar onafhankelijkheid en een hang naar initiatief die van zijn baas een zekere autoriteit (dominantie ) verlangt.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Pyreneese Berghond. Er wordt gecontroleerd op HD en Patella Luxatie.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.