Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Silken Windsprite

Silken Windsprite

Silken Windsprite

Oorspronkelijk doel

X

Beknopte geschiedenis

De Silken Windsprite is een kleine tot middelgrote atletische windhond. De hond is elegant, sportief, snel en behendig. Het is een huishond die vaak met veel plezier aan hondensporten doet. Op de renbaan laat de Silken Windsprite zien een echte windhond te zijn.
Met de huidige DNA-onderzoekstechnieken is aangetoond dat de Silken Windsprite oorspronkelijk een kruising is van Whippet en Sheltie. Deze kruisingen hebben echter alleen plaatsgevonden in de beginjaren van het ras. Wel is het onder voorwaarden nog toegestaan om terug te kruisen op Whippets. In Nederland zijn er sinds 2011 meer dan 160 honden geboren. Daarnaast worden er ook honden geïmporteerd uit Duitsland en Amerika.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar

Foto: Wikipedia
Uiterlijk volgens rasstandaard (SWE)
(Nog niet FCI erkend)
Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Silken Windsprite is een kleine, atletische windhond met goed gespierde achterhand, een sterke lendenpartij, een diepe, krachtige borst en een elegant gewelfde nek. Een waardevolle hond met grote kracht, elegantie en een vloeiende belijning. De Silken Windsprite moet geschikt en geconditioneerd zijn voor alle werkzaamheden, op alle soorten terrein.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Silken Windsprites hebben een lief en rustig karakter. Ze kunnen enigszins gereserveerd zijn naar vreemden maar altijd vriendelijk en niet agressief.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is bij dit ras geen rasvereniging waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten of gebreken. Aanbevolen wordt om de fokdieren te controleren op HD, ED, en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Nationaal erkend ras, maar nog niet FCI erkend.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Wikipeda
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.