Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Bearded Collie

Bearded Collie

Bearded Collie

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver.

Beknopte geschiedenis

Er bestaat geen zekerheid over de herkomst van de Bearded Collie, maar het meest genoemd wordt een document uit 1514, dat vermeldt dat een schip vanuit Polen die in Schotland schapen kwamen halen, honden op het schip had die het drijven van de aan te kopen schapen zo goed deden dat een van de Schotse schapenboeren zijn schapen ruilde tegen 3 honden: een reu en twee teefjes.
Door kruisingen met de honden aldaar zou dan het ras ontstaan zijn waar de Bearded Collie van afstamt. Het ras was in de 18 en 19e eeuw nog niet echt bekend. Wel noemde Toepoel de Bearded Collie in 1937 de Bearded Collie “de Schotse neef van de Bobtail”.
Pas na de 2e Wereldoorlog kwam het ras, zoals we het nu kennen, tot stand met in 1949 de inschrijving in het Engelse stamboek. In 1956 kwam de eerste Bearded Collie, een teef, naar Nederland. Mw. Van Krevelen was de eigenaresse. Ze had in eerste instantie een teef van Mrs Willison van de Bothkennar-kennel gewild, maar die wilde haar honden voor de fok in Engeland behouden. Later zijn er wel meerdere honden uit de Bothkennar-kennel naar Nederland gekomen.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-271)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een slanke, actieve hond, langer dan hij hoog is, in de verhouding van ongeveer 5:4. Hoogte gemeten vanaf de schoft, lengte vanaf de borst tot het zitbeen. Teven mogen iets langer zijn. De hond moet, hoewel stevig gebouwd, voldoende daglicht onder het lichaam laten zien en mag niet te zwaar gebouwd tonen. Een levendige onderzoekende uitdrukking is een onderscheidend kenmerk van dit ras.Met “voldoende daglicht onder het lichaam” wordt bedoeld dat de vacht niet te lang mag zijn.
Huidig uiterlijk

De Bearded Collie is een langharige slanke, levendige hond met een lange vacht. Hij is langer dan hoog. Voorkomende kleuren zijn zwart, blauw, bruin en fawn, al dan niet met witte aftekening. Binnen die kleuren kunnen grote tintverschillen bestaan. De neus- en oogkleur harmonieert met de vachtkleur.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Attent, levendig, vol zelfvertrouwen en actief. Een evenwichtige, intelligente werkhond, zonder enige tekenen van nervositeit of agressie.Van oorsprong een schapendrijver en daarom is de Bearded Collie actief, attent, vrolijk, soms uitgelaten, blaft graag en veel, lief, aanhankelijk, leergierig, intelligent met een groot aanpassingsvermogen. Een ideale gezinshond.
Huidig gedrag

Vriendelijk, vrolijk, opgewekt karakter, altijd bereid tot actie. Het is een gevoelige hond, en heeft een zachte hand van opvoeden nodig om het open en opgewekte karakter te behouden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: HD en oogonderzoek bij fokdieren verplicht.

Overig / Aandachtspunten

Overige gezondheidsonderzoeken worden aanbevolen.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.