Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Australische Silky Terriër

Australische Silky Terriër

Australische Silky Terriër

Oorspronkelijk doel

Ongedierte bestrijder, maar ook gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De Australische Silky Terrier (Silky) is een betrekkelijk jong ras; rond de eeuwwisseling ontstaan in Australië. De Silky is een kruising van de Australische Terrier, de Yorkshire Terrier, de Dandy Dinmont Terrier en de Broken Coated Terrier (een terrier met ruwe vacht). Deze laatste terrier verklaart misschien de wat steviger haarstructuur van de Silky vergeleken met de Yorkshire Terriër. De eerste benaming was Sydney Silky Terriër, waarschijnlijk omdat hij voor het eerst werd tentoongesteld in Sydney. Begin 1900 ontstond de eerste rasstandaard en in 1908 werd de eerste Australische club opgericht voor Sydney Silky Terriërs. Later Australian Silky Terriër genaamd. In 1962 werd het ras definitief door de F.C.I. erkend. Dat jaar kwamen de eerste twee Silky’s uit de Verenigde Staten naar Nederland. Ondanks dat ze nu vele jaren in Nederland zijn, is het aantal Silky’s zeer klein.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-236)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een compacte, iets laag staande hond van gemiddelde lengte met een fijne structuur in lichaamsbouw, maar toch met genoeg substantie om in huis op ongewenste knaagdieren te kunnen jagen en doden.
Het gescheiden, rechte, zijdeachtige haar geeft een goed verzorgd totaalbeeld.
Fraai gezelschapshondje met de eigenschappen van een terrier.

Huidig uiterlijk

De Silky heeft als prettige bijkomstigheid dat hij niet verhaart omdat hij geen ondervacht heeft. Daardoor gaat hij ook niet “honds” ruiken als hij nat wordt. De verzorging van de lange haren is eenvoudig. Kammen en af en toe wassen met een goede shampoo. Verder de overmatige haargroei van de oren weghalen, het haar van de voetjes knippen, zodat ze hun voorgeschreven kattenvoetjes kunnen tonen. De lange haren van de staart knippen, zodat er geen vlag ontstaat en klaar is de Silky. Al met al een zeer plezierige huisgenoot.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hij moet karakteristieke kenmerken van een terriër tonen en een ijverige waakzaamheid, levendigheid, gezondheid en functionaliteit hebben.Een dappere en uitstekende mini terriër die bekend staat als een onovertroffen gezelschapshond.

Huidig gedrag

De Silky is graag in de buurt van zijn huisgenoten. Je moet het voor lief nemen dat de Silky altijd bij je wil zijn. Dit betekent niet dat hij niet een tijdje alleen zou kunnen zijn, maar hij is blij zodra je weer terug bent. De Silky is een grote kindervriend en verdraagzaam ten opzichte van andere huisdieren. De opvoeding van de Silky geeft over het algemeen weinig problemen, mits konsekwent.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er komt voor: Trachea collaps , levershunt en epilepsie.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.