Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Portugese Pointer

Portugese Pointer

Portugese Pointer

Oorspronkelijk doel

Voorstaande jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Portugese Staande hond komt oorspronkelijk van het Iberisch schiereiland. Hij stamt af van de oude voorstaande hond van het schiereiland, die ook een gemeenschappelijke voorouder van andere voorstaande honden was. Hij ontwikkelde door zich aan te passen aan het klimaat, gebied en wild en door de sociaal en cultureel selectie van de Portugezen die dit ras eeuwenlang hebben gefokt voor de jacht. Het ras bestond uit heeft dezelfde morfologische en functionele kenmerken als de honden die tegenwoordig bestaan. Hun bestaan gaat terug tot de 12e eeuw. Dit ras stond bekend als de “Podengo de Mostra ” en toonde zelfs toen de positie als voorstaande hond.
Ze werden gefokt in koninklijke en adelijke kennels en gebruikt bij de valkenjacht. In de 16e eeuw, als ‘Perdiguero’ (afgeleid van ‘Perdiz’, de algemene Portugese naam voor de patrijs), werd deze vaak gebruikt door gewone mensen gebruikt. De beschrijving van de huidige eigenschappen en verspreiding door een groep fokkers en jagers begon in het eerste kwart van de 20e eeuw.

VroegerNu
Er is geen oude foto ter beschikking,
we houden ons aanbevolen.


Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-187)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote hond, rechtbelijnd, brakken type, sterk, maar met een harmonieuze opbouw gecombineerd met een grote soepelheid van het gangwerk. Van opzij gezien vormen de rugbelijning en de onderste buikbelijning één elegant totaalbeeld.Voorstaande hond, die eeuwenlang gefokt is op de eigenschap om voor te staan. En na het schot het wild binnen te brengen, is puur functioneel gebouwd en heeft ook de juiste mentaliteit voor dit werk.

Huidig uiterlijk

Het ras is middelgroot en moet tussen de 50 en 58 cm lang zijn bij de schoft en tussen de 16 en 27 kg wegen. Teven zijn iets kleiner dan reuen. De Portugese Pointer is een goed geproportioneerde hond met een licht gebogen, halflange nek die leidt tot sterke, goed gehoekte schouders en rechte voorbenen met veel bot. De korte, brede rug loopt iets af naar het achterste deel, dat gespierd is met krachtige dijen. De staart moet dik zijn aan de basis en geleidelijk taps toelopen, in rust hangend, maar hoger gedragen wanneer hij actief is.
De Portugese Pointer heeft een kenmerkend hoofd met een ‘vierkant’ gezicht dat in verhouding staat tot de totale grootte van de hond. Er is een onderscheidend verschil tussen de brede, licht gebogen schedel en het begin van de snuit die diep en breed is. Er mogen geen overmatige rimpels of huidplooien op het hoofd zijn. De kaak moet een perfecte beet vormen en de tanden moeten op de juiste afstand en gezond zijn. Ogen zijn typisch bruin, groot en ovaal van vorm met een heldere uitdrukking. Oren zijn fijn, zacht om aan te raken, middelgroot en hoog aangezet, en vallen op de wang. Hun positie geeft aan hoe alert de hond is.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Uiterst vriendelijk en aanhankelijk, robuust, in staat tot groot doorzettingsvermogen en toewijding.
Rustig en erg sociaal maar een beetje hooghartig naar andere honden toe. Van nature nieuwsgierig, werkt met doorzettingsvermogen en levendigheid. Altijd een gepassioneerde jachthond die in nauw contact met de jager blijft.
De Portugese Pointer is een loyale, toegewijde hond die in het begin een beetje verlegen kan zijn tegenover vreemden, maar die buitengewoon aardig en aanhankelijk is.
De Portugese Pointer is een zachtaardig ras, dat meestal goed met kinderen om kan gaan en daarom een goed gezinshond kan zijn.
Het is een zeer sociaal hondenras en is vooral een voorliefde voor menselijk gezelschap, dus kan hij last hebben van verlatingsangst als hij er niet geleidelijk aan gewend raakt om korte tijd alleen gelaten te worden.

Huidig gedrag

Vrijwel onveranderd t.o.v. vroeger, omdat hij geselecteerd wordt op de eigenschappen die omschreven staan in de rasstandaard.

Gezondheid *1

De Portugese Pointer is een gezond ras, waarvan geen erfelijke gebreken bekend zijn, er is geen rasvereniging van dit ras, zodat de monitoring van de gezondheid niet plaatsvind.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.