Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Noorse Elandhond

Noorse Elandhond

Noorse Elandhond

Oorspronkelijk doel

Jachthond op groot wild.

Beknopte geschiedenis

De Noorse Elandhond heeft door de eeuwen heen de mens geholpen om aan voedsel te komen door hun jachtpassie en gezorgd voor bescherming en bewaking tijdens de lange donkere winters van het hoge Noorden. Bij opgravingen in Varanger zijn skeletten gevonden van rond 7000 jaar voor Chr., die duidelijke overeenkomsten vertoonden met de huidige Noorse Elandhond. De Noorse Elandhond is een echte jachthond voor groot wild, met name de Eland en in mindere mate de Beer. Daarnaast is de Noorse Elandhond een sociale hond die als familie hond zich goed thuis voelt mits hij voldoende aandacht en beweging krijgt. Een lange wandeling elke dag is een must voor dit ras. Bij de juiste verzorging is het een rustige hond in huis, buiten actief en alert zoals het een jachthond betaamd. De Noorse Elandhond is het Nationale ras van Noorwegen en Scandinavië heeft dan ook de grootste populatie waarbij de hond nog steeds gebruikt wordt voor zijn oorspronkelijk werk: de jacht op de Eland. Buiten Scandinavië komt de Noorse Elandhond in mindere mate voor in Amerika, Canada en Europa.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

FCI
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-242)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een typische Spitz. Compact en kort lichaam, vierkant gebouwd. Elastisch, goede nekhoogte. rechtopstaande oren. Vacht dik en overvloedig, maar niet stekelig of lang. Staart is strak gekruld
over de rug.
Matige hoekingen, krachtig compact lichaam. Sterk bespierd. Groot uithoudingsvermogen. Vacht dikke implant. Sterke voeten. Gebruikseigenschappen die nodig zijn voor de jacht in ruig gebied. Felle blaf om aan te geven aan de jager waar de prooi is.

Huidig uiterlijk

Komt voor in de kleuren grijs en zwart. De zwarte Elandhond is iets ranker en slanker van bouw.
Hoofd wigvormig met een donker oog.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Onverschrokken, energiek en moedig.Makkelijk wendbaar. Eigenzinnig, trekt eigen plan.
Lichtvoetig en onvermoeibaar gangwerk.

Huidig gedrag

Sociale familie hond, die wel zijn beweging nodig heeft. In huis rustig, buiten zeer actief en alert. Pas op met kleine huisdieren (kat, konijn).

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, een aandoening die voorkomt bij de Noorse Elandhond is FRD oftewel Familial Renal Disease dit is een erfelijke ziekte, die chronisch nierfalen veroorzaakt bij de Noorse Elandhond. Iedere hond die voor de fok ingezet wordt moet hierop getest worden, echter is het geen definitieve garantie dat de hond deze aandoening op latere leeftijd (tot ± 5 jaar) niet alsnog kan ontwikkelen. Er bestaat nog geen DNA test voor deze aandoening.

Overig / Aandachtspunten

De Elandhond toont nauwelijks opgetrokken buiklijn. Staart kort en strak gekruld over de middellijn van de rug. Mag geen wit in de vacht vertonen.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Byland
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.