Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Tornjak

Tornjak

Tornjak

Oorspronkelijk doel

Veehoeder en waakhond.

Beknopte geschiedenis

De bijna uitgestorven afstammelingen van inheemse, genetisch homogene herdershonden van het oude type vormden de basis voor de heropleving van het Tornjak-ras. De honden die tot het oorspronkelijke type behoorde waren in de bergachtige gebieden van Bosnië, Herzegovina en Kroatië en de omliggende valleien verdeeld. De belangrijkste historische data zijn de jaren 1067 en 1374.
Schriftelijke documenten uit deze periode vermelden voor het eerst het Bosnisch-Herzegovina-Kroatische ras. Onderzoeken naar hun historisch en modern bestaan en dan de systematische redding van uitsterven is gelijktijdig begonnen in Kroatië en Bosnië en Herzegovina rond 1972. Het
continu fokken van volbloed begon in 1978. Tegenwoordig bestaat het ras uit talrijke zuivere rashonden, die uit verschillende generaties in Bosnië en Herzegovina en Kroatië werden geselecteerd.

VroegerNu

Afb. FCI rasstandaard

Foto: Wikipedia
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-355)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Tornjak is een grote en krachtige hond, goed geproportioneerd en wendbaar. De lichaamsvorm is bijna vierkant. De botstructuur is niet licht, maar niet zwaar of grof. Hij is krachtig, harmonieus en goed uitgebalanceerd in stand of beweging. Zijn haar is lang en dicht.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Evenwichtig, vriendelijk, dapper, gehoorzaam, intelligent, vol waardigheid en zelfvertrouwen. Gepassioneerd bij het bewaken van aan hem toevertrouwde eigendommen. Hij is onomkoopbaar en is wantrouwend tegenover vreemden. Hij is ondergeschikt aan zijn meester en heel kalm in zijn aanwezigheid. Heel aanhankelijk voor mensen die in de directe omgeving wonen. Hij leert heel snel
en onthoud, wat hij geleerd heeft, voor een lange tijd in zijn geheugen, doet graag de hem opgedragen taken. Hij is heel gemakkelijk te trainen.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras zodat er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten en gebreken. Het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Wikipedia
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.