Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Jämthund

Jämthund

Jämthund

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Jämthund was alleen officieel erkend in 1946, hoewel het een heel oud type is hond die bekend is sinds het noorden van Zweden werd bevolkt. De reden voor de late herkenning is dat de kleinere Noorse Elandhond en de Jämthund als hetzelfde ras werden beoordeeld. Deze situatie bleek uiteindelijk onmogelijk. De Jämthund is voornamelijk gebruikt voor de jacht op elanden, maar het wordt ook gebruikt voor beren, zwijnen en lynx. Van het ras wordt verwacht dat het, gedurende een aanzienlijke tijd intensief en hard werken waarvoor honden met grote kracht nodig zijn en uithoudingsvermogen.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-042)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Grote, rechthoekige spits, strak belijnd, sterk, substantieel maar ook wendbaar en met een goed postuur. Het lichaam moet niet de indruk wekken lang te zijn, noch te zwaar te zijn.Wordt gebruikt voor jacht op de eland, sterk postuur en wendbaar daarom mag de hond niet te lang van lichaamsbouw zijn.

Huidig uiterlijk

De Jämthund is een grote, rechthoekige spitshond, droog, krachtig, gedrongen, soepel en goed opgericht. Hij is moedig en beweeglijk en heeft een goed uithoudingsvermogen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Moedig en energiek maar ook stoïcijns kalm.Voor de jacht op groot wild moet de hond moedig zijn en stabiel.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op HD en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.